Přijede k nám Greta na obří PET lahvi?

Uveřejněno dne 6 května 2020 000 13:53
Novela zákona o obalech nepočítá se zavedením zálohového systému na PET lahve. V době klimatického šílenství, kdy se pomalu zakazují i rodit děti, je to neuvěřitelný výsměch.

To už se opravdu celý svět zbláznil? Není dne, abychom si někde nepřečetli, že se máme stydět za to, že si k obědu dáme hovězí, nebo si dokonce dovolujeme za ušetřené peníze letět někam letadlem. Nejrůznější pološílení aktivisté se přilepují k silnicím a lezou na rypadla, ti úplně šílení dokonce v Londýně zablokovali metro. Odevšud se na nás mračí Greta Thunbergová.

A to všechno kvůli věcem, které sice možná neprospívají životnímu prostředí, ale zkrátka je lidstvo zatím potřebuje a nedokáže rychle nahradit. Bez elektřiny bychom se neobešli, a třeba u nás v Česku jí holt stále vyrábíme asi půlku z uhlí, a ještě pár let budeme. Stejně tak si ze dne na den celý svět nepřesedne do elektromobilů. Koneckonců, kdyby ano, znamenalo by to kolaps. Aktivisti to ale odmítají pochopit, a protestují.

Ze dne na den bychom se samozřejmě neobešli ani bez používání plastů. Ale rozhodně nic nebrání tomu, aby se omezilo bezuzdné plýtvání jimi. To je totiž ta opravdová ekologická hrozba. Plastů jsou dnes plné oceány, pijeme je, dýcháme je. A když je zde šance udělat něco ke zlepšení situace, co by navíc nikoho skoro nic nestálo, tak se na to vykašleme.

Očekávám, že Greenpeace, Hnutí Duha, Limity jsme my, Extinction Rebellion i Fridays for Future teď spojí síly a vyrazí do ulic. Očekávám obří hory plastových lahví všude na náměstích. Očekávám zablokované dálnice. Očekávám, že banky přestanou financovat byznys všech firem, které se na výrobě plastových obalů podílejí. Očekávám zavedení plastových povolenek, speciálních daní za plast apod.

Myslíte, že se dočkám? Nedočkám. Opravdové ekologické průšvihy totiž většinu aktivistů nezajímají. Jedou si to svoje. Stejně jako odpovědní politici. Zavedení zálohového systému by prý bylo v současné situaci nekoncepčním zásahem do stávajícího systému třídění odpadů. To uvedlo Ministerstvo životního prostředí.

Ať se na mě nikdo nezlobí, ale to jsou alibistické řeči. Desítky let poté, co lidstvo dokázalo doletět do Vesmíru, v době, kdy se zavádějí 5G sítě, jezdí vlaky bez řidičů a testují i auta, provádějí se složité operace mozku, transplantují srdce a skoro všechno řídí čipy tak malé, že už skoro nejsou vidět, nedokážeme zavést systém, který by neustále nechrlil všude kolem miliony tun plastů?

Závěrem jen připomínka. Plastů bude v oceánech do poloviny století více než ryb. Už teď pluje v mořích přes čtvrt milionu tun plastového odpadu. Jedné PET lahvi přitom trvá 450 let, než se rozloží. Čtyři pětiny pitné vody na světě obsahují mikroplasty.

Ale zálohy na pet flašky nezavedeme, protože by to bylo nekoncepční… Hloupost, alibismus, pokrytectví, to jsou skutečné hrozby pro lidstvo. A namlátíme si kvůli nim mnohem dřív, než si všimneme, že se oteplilo o 1,5 stupně.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist