Smutná pavučina lží kolem nemocné Grety

Uveřejněno dne 19 června 2020 000 14:22
O Gretě Thunbergové a jejím boji proti klimatickým změnám už bylo napsáno mnoho pozitivního i negativního. Nejsmutnější je, že se kolem dívky trpící Aspergerovým syndromem spřádá stále hustější pavučina lží.

Přiznám se, že mi Greta není sympatická. Její hysterie, strašení všech okolo a často až nenávistné projevy pro mne ztělesňují přesně ten způsob ekologického aktivismu, který je mi protivný, a který podle mého názoru životnímu prostředí více škodí, než prospívá. Zároveň mi ale Grety začíná být stále víc a víc líto. Je to totiž psychicky nemocná šestnáctiletá holka, která se dostala do šílené spirály marketingu, mediálního tlaku a veřejné pozornosti se všemi pozitivními i negativními důsledky.

Nedávno obvinila politiky, že jí ukradli dětství. Já se obávám, že ve skutečnosti jí ho ukradlo především její okolí v čele s rodiči. Mám stále silnější pocit, že se Greta stala loutkou, za jejíž drátky někdo tahá stále silněji. Je otázkou, jestli se tomu Greta dokáže nějak bránit. A mnohem fatálnější otázkou je, zda to dokáže vůbec vydržet.

Stačí se podívat na události, které proběhly médii teď o víkendu. Ta první se týkala Gretina šíleného výroku. „Světoví vůdci se snaží vyhnout odpovědnosti, a my jim v tom musíme zabránit. Postavíme je ke zdi, a pak budou muset ochránit naši budoucnost,“ prohlásila Thunbergová v pátek v projevu na studentském protestu v italském Turíně. Na Twitteru pak vysvětlila, že ve švédštině, jejím rodném jazyku, je výraz mírnější a neznamená smrt před popravčí četou, napsaly lidovky.cz.

Máte pocit, že výrok i následné vysvětlení je z hlavy šestnáctileté psychicky nemocné dívky? Já si tím, stejně jako u dalších Gretiných veřejných vystoupení, nejsem vůbec jistá.

Druhý případ je zdánlivě úsměvnější. Greta napsala na Twitter, že při cestě domů přes Německo cestovala přeplněnými vlaky. Svá zavazadla má na fotografii z Twitteru přitom na podlaze vlaku, vedle nich sedí ona sama. Podle dopravce Deutsche Bahn ale Greta měla místenku, cestovala první třídou a personál se o ni staral.

Kde je pravda, se už asi nedozvíme, ale Gretina fotografie, na níž sedí na zemí vedle hromady zavazadel vypadá velmi nakašírovaně. Greta je už dnes tak mimořádnou celebritou, že je takřka vyloučeno, aby její sezení na podlaze vlaku uniklo dalším cestujícím a novinářům. Zkrátka to celé smrdí tzv. fake news.

Nejde samozřejmě o život, je to zkrátka marketing. Jenže problém je, že když se „fejkuje“ sezení na zemi ve vlaku, ztrácí důvěryhodnost i celé Gretino tažení.

Zároveň to z Grety dělá terč. Stačí se podívat, jak reagovali například diskutující pod článkem o Gretině „vlakovém utrpení“ zde na idnes.

„Podle fotky je ten vlak narvaný jen jejími zavazadly.“

Když tak koukám na tu hromadu věcí, které s sebou táhne, nemohu si nevybavit (a drobně neupravit) jednu z mých oblíbených hlášek: Gréta seděla sama v přeplněném kupé…“

„To by mě zajímalo, jak ta ubohá holka vlekla ty zavazadla. Připadá mi to jako nakašírovaná fotka pro média. Opět hraje na city a opět hraje nefér. Typická zelená teroristka.“

„Rudí měli Pavlíka Morozova, zelení mají Grétu. Stejný fanatismus, stejná nenávist a pohrdání demokracií.“

To je na ukázku několik z nejpopulárnějších diskusních příspěvků. Jiné jsou ještě daleko ostřejší. Nevím, možná je to Gretě úplně jedno. Ale možná taky ne. V každém případě by si ale její okolí mělo velmi rychle uvědomit, jakému tlaku ji vystavují. Právě Gretino okolí by si mělo každý den odpovídat na dnes již slavnou otázku: How dare you?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist