ZÁKAZOVÁ EKONOMIKA

Uveřejněno dne 20 července 2020 000 9:44

Ministerstvo ekofašismu chystá zákon, který zakáže jednorázové plasty – nejen brčka a ušní tyčinky, ale třeba tyčky k nafukovacím balonkům. Co bude zakázáno příště? A pod jakou záminkou? A kolik ovcí tomu bude tleskat, protože je to “dobré pro planetu”?

A všechny tyto zákazy mají něco společného: pokud se na ně podíváme odděleně, jsou to vlastně malichernosti. Brčka? Ty přece používat nemusím… Ušní tyčinky? To je přece banalita… Balonky na tyčce? Ty jsme v dětství neměli a taky jsme vyrostli… Kouření v hospodách? Já přece nekouřím, tak co… Šedesátiwattové žárovky? Vždyť ty slabší svítí taky pěkně… Přece není potřeba se hned čertit kvůli každé drobnosti.


Ale v součtu? Pokud přijmeme každou jednu regulaci a zákaz jako legitimní a souhlasíme s ním, sami dáváme státu bianko šek na celý náš život. Stavíme se do role ovcí v ohradě. Pokud souhlasíme s tím, že není správné, abychom používali plastové ušní tyčinky, kvůli nějakému “vyššímu prospěchu”, na jaké bázi odmítneme pak takový zákaz, který se nás už v nějakém ohledu citelně dotkne?

A přitom stačí jen jediné: říct NE. A něco pro to konečně dělat. Začít přemýšlet. Nesklonit se.

To, k čemu směřujeme, je ZÁKAZOVÁ EKONOMIKA, jinak to asi nazvat nelze. V zásadě se od komunistické příkazové ekonomiky liší jen kosmeticky. Důsledky budou stejné.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist