Kdo vás krmí? My! Němečtí farmáři mají zelených regulací po krk

Uveřejněno dne 22 července 2020 000 9:26

Zemědělci v Německu se bouří proti připravované reformě zemědělství, která podle nich zavádí nová opatření na ochranu životního prostředí na jejich účet. Roste tak napětí mezi farmáři a ekologickými aktivisty, podle nichž má zemědělství na naši planetu devastující dopady.

Protesty farmářů i ekologických aktivistů poznamenaly minulý týden zahájení tradičního zemědělského veletrhu Grüne Woche v Berlíně, který se pořádá už od roku 1926. V pátek vyjely do ulic německých měst tisíce traktorů a na mnoha místech zablokovaly dopravu.

Farmářské odbory Land schafft Verbindung (LSV) tak protestovaly proti chystané reformě zemědělství, která má výrazně omezit používání hnojiv a pesticidů a zavádí nové značení masa. Cílem je zlepšit podmínky v chovech dobytka a ochránit hmyz, kterého v důsledku moderního zemědělství valem ubývá.

Ochrana životního prostředí je dnes u našich sousedů politickým tématem číslo jedna. Farmářům se ale nelíbí, že náklady na nová opatření výrazně sníží jejich výnosy. „Nezapomeňte: farmáři vás živí,“ hlásaly transparenty na pátečních protestech. „Žádné farmy, žádné jídlo, žádná budoucnost,“ znělo jedno z dalších hesel.

Ještě větší protest zažilo hlavní město loni v listopadu, kdy zde 40 000 zemědělců demonstrovalo proti byrokracii, nízkým výdělkům a zpřísňování pravidel na ochranu životního prostředí. Do Berlína tehdy dorazilo 8 600 traktorů

Máme toho dost

V sobotu se ozvala druhá strana barikády. U Braniborské brány se shromáždilo asi 27 tisíc ekologických aktivistů, aby demonstrovali za radikální změnu německého zemědělství.

„Zemědělský průmysl pohání klimatickou změnu a společenské konflikty – musíme to zastavit!“ hlásali organizátoři demonstrace ze spolku Wir haben es satt! (Máme toho dost!). Ten požaduje hlubší reformu, která by více podporovala malé farmáře a ekologické zemědělství.

Ministryně zemědělství Julia Klöcknerová vyzvala obě znepřátelené strany k jednání. „Město a venkov musí spojit síly,“ nabádala politička CDU naštvané farmáře a aktivisty, mezi nimiž v posledních měsících vznikají čím dál hlubší příkopy.

„My jsme dialogu s farmáři otevření, ale musíme mít společný cíl, a tím je ekologická změna. Někdy mám dojem, že jim o to nejde,“ brání se mluvčí spolku Wir haben es satt! Saskia Richartzová. 

„Tihle lidi o zemědělství vůbec nic neví,“ poznamenal zase na adresu aktivistů 22letý braniborský farmář Mark, který v pátek přijel demonstrovat do metropole.

Ekologické aktivisty napomenul i spolupředseda Zelených Robert Habeck. Podle něj nelze dělat ze zemědělců padouchy. „S morálním opovržením se nikam nedostaneme,“ prohlásil. Reforma je však podle něj potřeba. „Menší ochrana zvířat a klimatu není odpovědí,“ dodal podle agentury AFP populární politik.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist