Cena elektřiny do elektromobilů letí nahoru – a co bude dál?

Uveřejněno dne 29 července 2020 000 14:40
Tak již začíná být zcela zřejmé, že experiment v podobě protlačování elektromobility ze strany euroelitářských politických kruhů má své hmatatelné dopady v podobě výrazného nárůstu ceny elektřiny na nabíječkách pro tyto vozy.

Tyto takzvané politické elity přišly na to, že automobilky lze aplikací jistých regulačních opatření, povinností odvádět speciální daně a srovnáním jejich managementů „do latě“, přinutit ve velkém vyrábět i zatím užitkově horší produkty. Jedná se o auta s horším dojezdem, dlouhým nabíjením, vyšší cenou a výraznými požárními riziky, tedy elektromobily. Ano, mají i své výhody jako je absence převodovky, rychlejší rozjezd, jednodušší motor nebo lepší flexibilitu během jízdy, ale ruku na srdce, nevýhody zatím mnohonásobně převažují pozitiva. O kupní ceně těchto vozů pro spotřebitele v porovnání s klasickými automobily ani nemluvě…..

U zákazníků se ve snaze eliminovat racionalitu při nákupu vozů zase hraje na notu jejich „zodpovědnosti za osud planety“. Toho lze dosáhnout za vydatného přispění totálního zjednodušení všech reálných problémů globálního ekosystému do jednoduchého a marketingově lehce prodatelného strašáka se značkou CO2.

Euroelity ovšem nemohou zcela přinutit soukromý kapitál, aby plně dotoval jejich rozmary, a tak dochází k logickému vývoji celé věci. Vždy totiž platí, že kde je iracionální rozhodování „od stolu“, tam vznikají mimo jiné i náklady. Tyto náklady vždy a za všech okolností platí buďto spotřebitel, nebo daňový poplatník. Jestli jste alespoň jednou z těchto skupin, pak jste i vy sponzory tohoto experimentu.

Kdo zainvestoval do elektromobilu a spočítal si návratnost vložené investice, je dnes nemile překvapen růstem ceny energie na dobíječkách a bude si muset udělat rekalkulaci , a tiše doufat, že jí nebude nutno revidovat opět v blízké budoucnosti.

V této souvislosti mne děsí ještě jedna hrozba. Velké automobilky totiž avizují z důvodu přechodu na elektromobilitu očekávané zvýšení nákladů, které bude nutno eliminovat – mimo jiné- propouštěním zaměstnanců. A tak se v blízké budoucnosti můžeme dočkat situace, kdy velké automobilky „přitlačí“ bruselské úředníky do kouta -buďto budeme ve velkém propouštět, což může přinést silné sociální dopady, a nebo nám pošlete dotace, z kterých budeme saturovat navýšené náklady.

A tak bruselský úředník možná raději sáhne do bezedného měšce a dotace zašle. Elektromobilita je totiž naše priorita, a koneckonců lidé to zaplatí, nic jiného jim totiž ani nezbyde…….

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist