Nový vládce Šumavy bude kácet a očekává protesty

Uveřejněno dne 8 března 2011 000 12:30

straskyPevnou rukou vládne již déle než 14 dní bývalý ministr financí Jan Stráský z pozice ředitele Národnímu parku Šumava. A podle očekávání již chystá některá opatření, ze kterých se ochráncům přírody ježí chlupy po celém těle. Pro Parlamentní listy Stráský potvrdil, že se chystá bojovat proti nebezpečnému kůrovci i těžbou v dosud bezzásahových prvních zónách národního parku.

„Krátce po mém nástupu do funkce jsem sestavil expertní skupinu, která se bude zaměřovat na boj s kůrovcem. Skupina má za úkol snížit rozsah těžby v porostech postižených kůrovcem, naopak jejím úkolem bude vymyslet, jak aplikovat všechny další metody v boji s kůrovcem, nejde vždy jen o kácení stromů,“ uvedl Stráský. Do měsíce musí podle jeho slov odborníci z národního parku vypracovat nový plán pro boj s kůrovcem, aby se dal aplikovat na jaře a zastavilo se tak první rojení kůrovce.

„Expertní skupina mi dodá své návrhy objemů těžby dřeva zasaženého kůrovcem, pak nastane velká diskuse, kterou očekávám, protože tam budou i návrhy na některé zásahy v prvních zónách národního parku, kde se zatím proti kůrovci nezasahovalo,“ informoval Stráský.

„Návrhy na zásahy v prvních zónách vyvolají velký odpor ochránců přírody a také velkou diskusi o tom, zda je ve veřejném zájmu výjimečně sáhnout i do těch prvních zón, pokud jsou dnes ještě významnou líhní kůrovce. Diskutovat se bude bouřlivě i o tom v jakém rozsahu do prvních zón sáhnout, osobně nepředpokládám větší rozsah než deset procent, zatím nemám k dispozici ani odhad plánovaného kácení,“ řekl ředitel NPŠ Stráský.

Ochránci proti, starostové pro

Stráský se netají tím, že oproti minulým létům by byla těžba v prvních zónách změnou. „Samozřejmě dobře vím o tom, že už se v prvních zónách dříve těžilo za pana ředitele Žlábka, kterému se podařilo kůrovce zastavit, později se však brouk zase dostal do gradačního stádia. Bude to samozřejmě citlivé pro ochránce přírody, nebudu rád, když to bude velký rozsah, ale v každém případě když experti řeknou, že to je nezbytná cesta k tomu, aby se kůrovcová kalamita zpomalila, pak nebudu váhat a použiji i tento způsob,“ dodal Stráský.

K novému řediteli Národního parku Šumava Janu Stráskému upírají své naděje i starostové 22 obcí ležících na území parku, které již léta marně bojují s ochránci přírody ohledně zlepšení podmínek pro život a podnikání v uvedené oblasti, kde jsou obyvatele sešněrováni obrovským množstvím mnohdy nesmyslných zákazů a zákonů. „Pan doktor Stráský je z mého pohledu doufám tou zárukou, která dokáže ten zauzlovaný a politicky zdegenerovaný systém změnit,“ řekl pro Parlamentní listy Antonín Schubert, starosta šumavské obce Modrava, která je zřejmě nejbohatší obcí v ČR. Starosta narážel na skutečnost, že problematika Národního parku Šumava je již léta předmětem vysoké politiky a především politikaření.

„Čekáme stále na zákon o národním parku a obávám se toho, že v okamžiku, kdy se dostane do sněmovny, proběhne takovou lobbingovou destrukcí, že nebude tím očekávaným a nadějným přínosem pro Šumavu,“ dodal starosta Schubert.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist