Jak jsem si povídala se zelenými fanatiky

Uveřejněno dne 13 srpna 2020 000 12:35
Mám za sebou rozhovory (naštěstí jen internetové) s aktivistou hnutí Duha Jiřím Koželouhem a novou místopředsedkyní Zelených Annou Gümplovou. A byla to teda síla. Posuďte sami.

V poslední době jsem začala být aktivní na twitteru. Nejdřív jsem si jen četla a potom občas i někomu odpověděla. Samozřejmě sleduju své „oblíbené“ ekologické aktivisty. Zaujal mě tweet Jiřího Koželouha z Hnutí Duha, který dával orkán Sabina za vinu českým uhelným elektrárnám a požadoval, aby jejich provozovatelé platili škody. Odpověděla jsem mu, že je to neuvěřitelná manipulace. A začal úchvatný rozhovor.

Nebudu zdržovat s detaily. Dostali jsme se do bodu, kdy Koželouh vytáhl oblíbenou mantru všech českých ekoaktivistů v posledních měsících, a sice to, že část vyrobené elektřiny vyvážíme, takže můžeme uhelné elektrárny okamžitě vypnout. Odpověděla jsem mu, že podle studie ČEPS budeme už v roce 2025 elektřinu naopak dovážet. Koželouh reagoval, že studii zná, bere ji vážně, ale že tato studie nepočítá s novými obnovitelnými zdroji. Toto mi zopakoval dokonce dvakrát. Reagovala jsem, že to není pravda. Studie s nimi totiž počítá, dokonce ve větší míře, než plány Ministerstva průmyslu a obchodu. Nutno podotknout, že Koželouh se omluvil a uznal chybu, ale ihned začal, že by měl být nárůst OZE mnohem větší. Na mou reakci, že nejhorší by bylo pod tlakem zopakovat solární tunel, reagoval, že bez nárůstu OZE klimatické cíle nesplníme. Jinými slovy, taktika aktivistů je jasná. Donutíme společnost vypnout uhlí, aby nám chyběla elektřina. Potom budeme moci prosadit dotace na soláry a větrníky, protože budou nutně potřeba. Pokud existuje studie, která před tímto scénářem varuje, tak si ji buď přečteme do půlky, nebo se tak alespoň budeme tvářit. A tento člověk sedí v uhelné komisi, která rozhoduje o budoucnosti české energetiky…

Ještě o něco „lepší“ je nová místopředsedkyně Zelených Gümplová. Ta jede úplně klasickou demagogii. Obrovsky touží vypnout elektrárny Počerady a Chvaletice. Těžko říct, proč zrovna tyhle dvě, když ČEZ už oznámil, že bude vypínat hned několik uhelných elektráren. Důvod je podle Gümplové velmi překvapivý. Samozřejmě argumentuje tím, že část vyrobené elektřiny vyvážíme. Na můj protiargument v podobě studie ČEPS a varování, že už brzy budeme muset elektřinu naopak dovážet, vytáhla Gümplová opravdu trumfové eso: „Dovážet energii není žádná tragédie. Tragédie je vědomě si ničit ekosystém, ve kterém žijeme.“

Takže takhle přemýšlí místopředsedkyně Zelených. Evidentně vůbec netuší, jak funguje energetika, vůbec neví, že dovážená elektřina je vždy šíleně drahá, nemá ponětí, že brzy nebude elektřinu dovážet odkud. Když jsem jí to napsala, tak už samozřejmě nereagovala. Tím mi opět potvrdila, že dělám dobře, když tyhle ekologické fanatiky kritizuju a tvrdím, že životnímu prostředí víc škodí, než pomáhají.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist