Globální oteplování na Marsu? NASA sleduje dramatický KOLAPS polárních čepiček na Marsu

Uveřejněno dne 24 srpna 2020 000 10:06

Videa od klima-strašáků s arktickým ledem ulamujícím se do moře se v posledních letech divákům k jejich zastrašení předvádí velmi často. Tento jev se však neomezuje na Zemi, jelikož NASA zachytily doklady toho, že na Marsu kolabují polární ledové příkrovy.

Sonda americké kosmické agentury Mars Reconnaissance Orbiter krouží kolem Rudé planety od roku 2006.

Ze své výšky stovky kilometrů nad povrchem má možnost sledovat dramatické přírodní procesy probíhající dole.

Pozoruhodné nedávno zveřejněné obrázky ukazují radikální změny krajiny na severním pólu planety po kolapsu polárního ledového příkrovu.

Tým HiRise kamery této družice vytvořil ohromující GIF snímky předtím a potom ukazující „bloky ledovci nahrnutých polí, které zůstaly po ohromující odhalování rudé planetární kůry.

„Rozsáhlý okraj severního polárního příkrovu se rozpadá,“ vysvětluje planetární geolog Alfred McEwen.

„Tato animace ukazuje, kde se sekce svahů napravo už několik let na Marsu hroutí a ukládající se ledovci nahrnutá pole usazenin.“

Marsovský rok trvá skoro 1,88 roku Země, takže původní snímek byl zachycen před 5,5 lety. Družice zachytila ten druhý snímek 25. prosince 2019 a v pátek toto působivé porovnání zveřejnila.

Mars Reconnaissance Orbiter vybavený jednou z největších a kamer, jaká kdy byla do vesmíru vyslána, poslala o podivném povrchu Marsu 371 terabitů dat.

Zdroj

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist