Kolik Čechů opravdu souhlasí se zelenými aktivisty?

Uveřejněno dne 27 srpna 2020 000 13:27
Aktivisté se nikdy nešíří o tom, kolik jich vlastně je. Protože jich s výjimkou pátečních záškoláků je vždycky málo. Průzkum Medianu ukazuje, u kolika lidí mohou skutečně najít podporu.

Maximálně 20% lidí bude těch, kteří by nějak významněji souhlasili s ekoaktivisty. Protože zrovna tolik lidí je pro, aby se elektrárny na uhlí zavřely už za 10 let. Do roku 2030. Nejde teď o to, z čeho bychom tu asi polovinu elektřiny, která pochází z uhlí, nahradili a že to v podstatě jistě nejde. Leda by se nahradily plynovými elektrárnami, které by naši nemilí aktivisté chtěli za pár let stejně zavřít také. To teď nechme stranou.

Jde mi o to, že z průzkumu, o kterém psali v Deníku N (udělala ho agentura Median a najdete ho na jejích stránkách tady http://www.median.eu/cs/wp-content/uploads/2020/02/MEDIAN_energeticka_koncepce_tezba_uhli_200210.pdf) vychází, že extrémistickým názorům aktivistů je nějak nakloněna jen pětina lidí v téhle zemi. Pak je tam ještě 10% těch, kteří jsou pro zavření elektráren do roku 2040 a dalších 6% je pro jejich zavření do roku 50. Ostatní lidi jsou sice pro uzavření, ale nechtějí stanovení nějakého termínu, nebo nevědí.

Přestože extrémní požadavky podporuje jen pětina lidí, které aktivisti tak nějak reprezentují, vynucují si, aby se všechno dělalo podle nich. Kdo je proti, toho zostouzejí. Proč politici dávají takovou váhu téhle skupině lidí? Protože mají nejuřvanější reprezentaci? Když se do toho průzkumu podíváte, uvidíte, kolik lidí zná nátlakové organizace, jako jsou „Limity jsme my“, nebo Fridays for Future. A hlavně uvidíte, jak málo lidem jsou sympatičtí. Z těch, kteří je znají, to nikdy není ani polovina. Rozumíte? Ani polovina!

Studentské stávky, prý za klima – Fridays for future, zná 37% lidí. Jenže jen 36% z toho jsou tyhle stávky sympatické. Když to přepočítáme z procent v průzkumu na českou populaci, zná je 3,7 milionu lidí, ale jen 1,3 milionu lidí je to sympatické (ve skutečnosti o něco víc, bylo by potřeba odečíst děti). Limity jsme my a Rebelové proti vyhynutí dopadli ještě daleko hůř – zná je jen 13 a 10% lidí. Sympatičtí jsou jen 37% těch, co je znají a 28% těch, co je znají. Takže Rebely sice zná milion lidí, ale jen 280 tisíc jsou jejich sympatizanti.

Pořád mi není jasné, kde se bere ve většině politiků ta slabost podléhat nátlaku takových partiček. Protože nejde o ve skutečnosti o nic víc, než o partičky. Nemají normální členstvo, a protože nekandidují, nemají ani voliče. Skládají se jen z pár partyzánů, kteří lezou přes ploty, porušují zákony, poutají se někam řetězy a diktují požadavky, které odporují skutečným možnostem.

Milý politici, moc vás prosím, jestli se už chcete věnovat tomu klimatismu, a ono nám už kvůli EU nic jiného nezbývá, tak se o tom bavte se skutečnými vědci. Ostatně to chce i aktivistka nad aktivistky, Greta Thunbergová. Začněte s fyziky, ti vám řeknou, jak funguje elektřina v síti. Tím je potřeba začít. Aktivisti to do dneška neudělali. Právě proto požadují hlouposti, které nejde splnit ani při nejlepší vůli.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist