Zelený sen

Uveřejněno dne 3 září 2020 000 11:48

Neexistují nikde na světě příhodnější podmínky na využití sluneční a větrné energie než na západě Spojených státu. Ještě nedávno guvernéři Arizony, Nevady, Nového Mexika a především Kalifornie agresívně propagovali jejich využití.

Letošní průběžné vypínání elektřiny poprvé po dvaceti letech je přivedlo k poznání, že prozatím větru ani dešti neporučí. Kalifornský guvernér Gavin Newsom vystřízlivění ze zeleného snu přiznal už v půlce letošního srpna a žádal spoluobčany, aby nepoužívali elektrickou energii především ve večerních hodinách. V tiskové zprávě uvedl: „Obnovitelné zdroje energie nedokázaly poskytnout státu dostatek elektřiny během nejvyšší poptávky a potřebovaly pomoc z jiných zdrojů (především uhlí).“ Guvernérka Nového Mexika, Michelle Lujan Grisham, sny dlouho nevzdávala a přála si dodržet splnění požadavků na „čistou“ energii do roku 2040, ke kterým se zavázala.

V současné době jsou tisíce domů střídavě bez elektřiny, protože celý západ Ameriky byl zasažen vlnou veder a rekordními teplotami. Optimistické předpovědi nevyšly a nezbývalo než si přiznat, že závislost na obnovitelných zdrojích, slunci a větru není spolehlivá. Mraky omezily sluneční energii a vítr si dovolil vůbec ani nezafoukat. Teploměr v Death Valley možná i proto nedávno zaznamenal rekordní teplotu naměřenou na Zemi od roku 1913 – 55,4 stupňů Celsia.

Environmentalisté argumentují, že horká vlna je výsledkem změny klimatu, za kterou mohou tradiční paliva elektráren jako uhlí a přírodní plyn. Zároveň věří, že vývoj technologie baterií se stane spolehlivým zdrojem úschovny energie a dokáže v budoucnosti zvládnout jakékoliv požadavky. Měla by k tomu patřit i lepší předpověď počasí, aby případné problémy znovu nenastaly. Než k tomu dojde, bude potřeba se uskrovnit. Larry Behrens, regionální zástupce „Power The Future“, k tomu uvedl: „Rodiny si na střídavé vypínání elektřiny budou muset zvyknout, protože „zelená nařízení“ vytváří požadavky, které se nepodřizují potřebě obyvatel ani přírodě.“ Oproti tomu zajímavé řešení nabízí Camilla Feibelman, ředitelka Sierra Club’s Rio Grande: „Postupně přecházíme k dokonalejší a chytřejší energické síti, ve které mohou být lidé motivováni a kompenzováni za snižování poptávky během období špičky.“

To se dá charakterizovat snad jen jako další zdražení elektřiny, aby se daly zaplatit náklady na fantazii Zeleného snu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist