Bizarní divadlo eurokomisařů s Gretou Thunbergovou

Uveřejněno dne 24 září 2020 000 11:13
Evropská komise přišla s návrhem takzvaného klimatického zákona, podle něhož bude Evropská unie muset do poloviny století být klimaticky neutrální. Chce navíc cíle měnit bez souhlasu členských zemí.

Pozvali si k tomu Gretu Thunbergovou, aby jí mohli zatleskat za to, že jim vynadala.

Mám pocit, že už se buď všichni zbláznili, nebo s námi naopak hrají nechutnou sofistikovanou hru. Cesta Evropské unie ke klimatické neutralitě totiž bude znamenat totální změnu našeho způsobu života, omezí nás ve všem možném, navíc bude stát nepředstavitelné peníze. Nikdo přitom zatím nespočítal jaké, jen se někde objevilo číslo 260 miliard eur ročně. Schválně si to přepočítejte na koruny. Nemusíte přesně, je to stejně jen hrubý odhad od boku.

Evropská komise chce svůj Green Deal tlačit hlava nehlava, bez souhlasu členských zemí, bez souhlasu lidí, kteří v nich žijí. Ano, třeba v Německu asi má tato politika docela slušnou podporu veřejnosti, ale například u nás? Kolik lidí tady volí zelené, kteří tuto mantru hlásají?

Opravdu šíleně tak působila situace, kdy si eurokomisaři na prezentaci klimatického zákona pozvali coby zvláštního hosta švédskou aktivistku Gretu Thunbergovou. Usmívali se na ni, usadili ji vedle předsedkyně Ursuly von der Leyenové. A co na to Greta? Jak je jejím zvykem, tak je „seřvala“. Návrh označila za „kapitulaci“, protože zatím nestanovuje přísnější cíle pro nejbližší roky. „Nepotřebujeme jen závazky pro roky 2030 nebo 2050. Nejvíce ze všeho je potřebujeme pro rok 2020 a každý další měsíc a rok,“ hřímala Greta.

A eurokomisaři se dál usmívali a tleskali. Mám pro to dvě možná vysvětlení. Buď jsou to opravdu idioti, nebo naopak vymysleli ďábelský plán. Klimatický zákon je totiž v mnoha ohledech šílený. Už jsem zmínila, že má dát komisi pravomoc rozhodovat o naprosto zásadních věcech bez souhlasu členských zemí. Navíc mnozí kritici neustále marně upozorňují na to, že z celého světa takto dramaticky snižuje emise jen a pouze Evropská unie, takže výsledkem bude, že z hlediska klimatu se globálně nestane nic. Ovšem Evropanům a evropským firmám se změní život k horšímu.

Možná proto úsměvy a křičící Greta. Švédská aktivistka možná sehrála roli užitečné idiotky, která má Evropanům vzkázat. Podívejte, jak je ten klimatický zákon vlastně umírněný, vždyť Greta by chtěla mnohem víc. Jenže on není umírněný, je zásadní a potenciálně velmi nebezpečný. A nic na tom nemění naprosté bláboly Grety Thunbergové, které jsou absolutně mimo realitu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist