Klimatická krize je největší hrozbou pro ‚přežití našeho lidského druhu,‘ káže pokrokový šéf lidstva, čili šéf OSN

Uveřejněno dne 24 září 2020 000 11:14

Generální tajemník OSN Antonio Guterres v pondělí v proslovu k Radě lidských práv OSN posoudil „klimatickou krizi“ jako největší hrozbu lidstvu, přičemž apeloval na potřebu hojných legálních potratů v „každé zemi“.

„Když tlačíme na klimatickou aktivitu, tak prosazujeme mezigenerační spravedlnost a prosazování lidských práv,“ řekl pan Guterres během proslovu v Ženevě, přičemž sliboval, že se do boje proti klimatické změně vloží „plnou vahou svého úřadu.“

„Klimatická krize je největší hrozbou pro naše přežití jako druhu a už teď ohrožuje po celém světě lidská práva,“ prohlásil pan Guterres, k čemuž dodával, že je to „globální nouze,“ přičemž zdůrazňoval, jak „musí mít práva příštích generací přednost při veškerém dnešním rozhodování.“

„Naše děti a vnoučat si už zdaleka nebudou užívat tolika svých základních lidských práv, pokud nebudeme jednat. A už teď to slyšíme od odvážných hlasů mladých lidí dneška,“ řekl.

Klimatická změna „ohrožuje samotné přežití některých členských států, zvláště rozvojových zemí na malých ostrovech,“ řekl.

Šéf OSN řekl, že se vloží celou vahou svého úřadu do globálního úsilí o zkrocení klimatické změny.

„Naše Výzva k akci bude začleněna do zářiového klimatického summitu, včetně mládežnického klimatického summitu, aby tlačil na klimatickou akci a na právo na bezpečné, čisté, zdravé a trvale udržitelné životní prostředí,“ řekl. „Vytvoříme pro mládež prostor, ne aby prostě jen mluvili, nýbrž aby se účastnili rozhodování, které ovlivní jejich budoucnost, a to rozhodování utvářeli.“

„Jsem odhodlán vložit se plnou vahou svého úřadu a rodiny Spojených národů do Volání po akci, které spouštíme dnes, když budeme plně podporovat životně důležitou práci Vysokého komisař pro lidská práva,“ řekl.

„Žádám vás všechny, abyste se připojili k odpovědi na tuto výzvu pro lidstvo a planetu,“ řekl.

Pan Guterres rovněž zopakoval závazek OSN prosadit legální potraty ve všech zemích pod eufemismem „reproduktivních práv“.

„Dnes vyzývám všechny země, aby podpořily politiky a legalizaci tohoto posílení genderového rovnosti, odstranily diskriminační zákony, skoncovaly s násilím vůči ženám a dívkám, zajistily sexuální a reproduktivní zdraví a práva a touhu žen po rovném zastoupení a účasti ve všech sférách,“ řekl.

„Pracujme spolu, abychom realizovali nejvyšší aspirace lidstva – všechna lidská práva pro všechny lidi,“ řekl.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist