EVROPA: Green deal je bezpečnostním rizikem

Uveřejněno dne 30 září 2020 000 14:38

Současnou koronavirovou dobu doprovází permanentní informační záplava všeho druhu. Od nezbytných a důležitých zpráv až po úplně bizarní kritické výstupy vládní opozice a splašky dostupné zejména v on line prostoru. Každému podle libosti.

Vždycky se říkalo, že v hospodě každý rozumí všemu nejlíp. Mám pocit, že to už neplatí. Zatímco v době, kdy jsou hospody zavřené, druhořadí politici mají do médií stále přístup, běžný občan spořádaně dodržuje přísná opatření. Pro opoziční politiky, ale i některé hejtmany a další regionální představitele, je toto období zlatou hodinou. Náhle se z nich stali odborníci na kdeco. Téměř všichni rozumí epidemiologii, krizovému řízení a logistice. V jedné z našich parlamentních komor zní veřejně názor, že premiér je psychopat. Naštěstí do usnesení se toto jeho hodnocení nedostalo. Co ale zatím zcela chybí, to je debata o evropském green dealu v době po virové krizi.

Virová krize ukázala v plné nahotě výhody i nevýhody evropského projektu. V době krize náhle Evropa a jednotlivé státy se svými drahými službami a příjemnými kavárnami zjistily, že není v jejich silách zajistit v krátké době nezbytné zdravotní pomůcky, protože jejich výroba je v Číně. A všichni občané najednou zjistili, že tento nedostatek zdravotnických pomůcek najednou ohrožuje životy.

Evropa se postupně zbavila svého průmyslu, který většinově „vyvezla“ do Číny i jiných zemí. Prosperita většiny evropských zemí je nyní závislá na chodu předraženého sektoru služeb a inkasa dividend ze světa. A sektor služeb šel v současné koronavirové krizi do „stoupy“ jako první. Současná krize je limitována nedostatkem jednoduchých a relativně levných ochranných pomůcek. Co se ale bude dít, až kvůli green dealu a emisním povolenkám vyženeme mimo Evropu např. poslední zbytky ocelářství – a dodávky ocelářských výrobků z Číny a Indie zkolabují? Co se stane, až nebudou uhelné elektrárny a nebude náhodou foukat vítr, nebo Rusko zavře kohoutky s plynem a občané nebudou mít k dispozici elektrickou energii? Ještě si někdo myslí, že energii dovezeme např. z Německa, když nyní každá země okamžitě zakázala vývoz roušek, respirátorů i plicních ventilátorů?

Odborníci na bezpečnost státu by měli velmi pečlivě vyhodnotit zkušenosti z virové krize a politici přehodnotit nesmyslné tempo green dealu. Je potřeba si chránit náš průmysl a energetiku. Green deal je podle mého názoru možný pouze tehdy, když bude přijatý a realizovaný ve stejné intenzitě na celém světě. V opačném případě přímo ohrožujeme bezpečnost svoji i našich občanů a v konečném důsledku i Evropy jako takové.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist