Stanislav Novotný: Řepka olejka je žlutý mor. Vraťme pole chlebu! Jinak hrozí drahota

Uveřejněno dne 7 října 2020 000 14:07

Ceny jídla letí nahoru. Koronavirová hysterie paralyzuje dopravu po celém světě. Některé země začaly omezovat export potravin, neboť se obávají hluboké krize a hladu. Naši sedláci pěstují řepku do nádrží aut a bioplynových stanic. Nemohou jinak.

Žluto. Všude opět žluto. Abyste vychutnali depresivní jednotvárnost, sedněte počátkem května do letadla a vzneste se nad střední Evropu. Loni se mi to povedlo. Řepka, kam oko pohlédne. Česko vede prim nejenom na pohled. I papírově dřepíme na špici Evropské unie v záboru orné půdy řepkou.

Vysávat půdu kvůli bioplynu?

Řepku olejku jsme tradičně pěstovali pro potravinářské účely. To je jistě v řádu věcí. Pole má živit člověka a nakrmit domácí zvířata. Ale pěstovat na polích palivo? Vysávat půdu a devastovat krajinu kvůli bioplynu? Podporovat z vlastních prostředků potravinovou nesoběstačnost a řádění nadnárodních monopolů? Experimentovat s životodárnou zemí kvůli kapsám zelených mafiánů?

Zrušte úchylnou naftovou alchymii!

Jistě. Zemědělci uvažují pragmaticky. Řepka je pro ně cenově výhodná, a tak sejí a sejí. My ovšem do té ceny sypeme peníze! Dotujeme plochu, na níž se řepka pro technické účely pěstuje, a ještě jsme tupě uzákonili požadavek hloupé směrnice EU, která nás nutí přimíchávat metylester řepkového oleje do motorové nafty. Ceny potravin letí nahoru. Koronavirová hysterie paralyzuje jejich dopravu po celém světě. Některé země začaly omezovat export potravin, neboť se obávají hluboké krize a hladu. Naši sedláci však pěstují řepku do nádrží aut a bioplynových stanic. Ministři a poslanci obou pohlaví, dejte nám, občanům, alespoň malý dárek. Zachovejte se sebevědomě, slušně a logicky. Zrušte antiekologickou dotaci řepky a zrušte v zákoně o ochraně ovzduší úchylnou naftovou alchymii. Vraťte pole výrobě jídla! Nesete před národem, mimo jiné, odpovědnost za cenovou dostupnost potravin.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist