SVĚT: Vystřídají epidemiology v médiích klimatologové?

Uveřejněno dne 19 října 2020 000 12:21

V době koronakrize bylo fascinující sledovat, jak si necháme zavřít hospody, živnosti, zastavíme velké výrobní podniky, zavřeme hranice, nevycházíme z domů. Umrtvíme veškerou ekonomiku. Všechno snášíme, protože média a vláda vyvolaly v lidech strach, strach o život. Ale to vlastně není nic nového, vyvolání strachu a paniky posloužilo už v minulosti, jen jsme na to pozapomněli.

Bohužel, sucho je hmatatelný problém a je pravděpodobné, že se ihned po odeznění koronakrize do médií opět přihlásí ekologičtí aktivisté se svými alarmistickými zprávami o tom, že jedinou cestou jak zabránit suchu, je boj proti globálnímu oteplování dosažením uhlíkově neutrální společnosti. Poučeni z koronakrize se budou snažit v nás vyvolat strach a výsledky jejich výzkumů budou mít mnohem větší razanci než v minulosti. Ledovce začnou tát ještě rychleji, zmizí pláže, kam jezdíme na dovolenou, a buď se všichni utopíme, nebo celá planeta shoří. Možná obojí najednou. Někteří vědci si budou tak jako v minulosti stoupat v symbolické oprátce na kostku tajícího ledu a jiní bivakovat v korunách šumavských smrků, aby zdůraznili přesvědčivost svého vědeckého bádání. A přitom stačí tak málo: dát peníze na další výzkumy, dát více peníz na záchranu planety. Místo epidemiologů se před média postaví klimatologové z IPCC se svými katastrofickými vizemi. Možná se dočkáme i celodenního speciálu České televize ke klimatické změně.

A všichni dohromady budou mít podporu a zastání v současné Evropské komisi, která na boj s CO2 již vyčlenila miliardy fiktivních, ještě nenatištěných eur. Z Bruselu již tryskají nápady, co zdražit, co omezit a jak usměrnit, resp. řídit naše životy pro záchranu planety. Pamatujete, jak do již koronapandemií uzavřeného Evropského parlamentu dostala propustku Greta Thunberg, aby mohla promluvit k zeleným poslancům? Zapomněli jsme, že ještě minulý rok tato nemocná dívka nadávala světovým lídrům a předním byznysmenům v OSN a v Davosu a oni jí za to tleskali? Zapomněli jsme, jak lidé propadali „klimatickému žalu“ a ženy odmítaly rodit děti, protože plození dětí zvyšuje uhlíkovou stopu? Taková má být budoucnost našeho světa?

Bude to velká výzva pro pracovníky médií, aby po koronakrizi nenaskakovali ekoaktivistům a aktivistickým vědcům na jejich mediálně svůdné vábničky, resp. nešířili poplašné zprávy. Bude to pro média složitý úkol i proto, že ve zkoumání globálního oteplování a v boji proti klimatické změně se točí opravdu velké peníze.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist