Pokrokoví biskupové považují ‚Evropský Zelený úděl‘ za tu správnou reakci na pandemii COVID-19

Uveřejněno dne 6 listopadu 2020 000 13:23

ŘÍM – Katoličtí biskupové Evropské unie (COMECE) schválili Evropský Zelený úděl jako „nosnou strategii“ pro celo-kontinentální plán na zotavení z koronavirové pandemie.

Jádrem reakce Evropy na pandemii musí být „ekologická spravedlnost,“ prohlásili ve středeční deklaraci postoje pokrokoví biskupové, protože epidemie koronaviru „odhalila jak naši závislost na nesmírně křehkém ekosystému, tak i ten katastrofální dopad, jaký na něj má naše počínání.“

„Tento virus, který vyvolává onemocnění plic, nás přiměl, abychom si uvědomili, že na nemocné a zamořené planetě nemůžeme žít zdravě,“ uvedli biskupové.

„Měli bychom konečně uznat, že pandemie COVID-19 byla spojena s širší socio-ekologickou krizí, která nás bije čím dál více do očí, když vidíme ty klimatické změny, ztrátu biodiverzity a její zkázonosné dopady na ty nejzranitelnější,“ uvedli, přičemž na EU naléhali, aby „se této situace chopila jako příležitosti k práci na radikální změně.“

„My tudíž vítáme návrh Komise integrovat Evropský Zelený úděl jakožto nosnou strategii do plánu na zotavení a vyzýváme členské státy EU, aby realizovaly své sliby klimatické neutrality a péče o životní prostředí do hmatatelných činů, které v Evropě podnítí ekologickou konverzi,“ uvedli.

„Tato pandemie by pro nás měla být důkazem, že je třeba naléhavých činů,“ dodali biskupové.

Ve středu předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyen, když protlačovala navržený fond zotavení z pandemie se 750 miliardami €, tak řekla, že plán na zotavení „ty ohromné problémy, jimž čelíme, přetváří na příležitost nejenom podpořit zotavení, ale také investovat do své budoucnosti, tudíž do Evropského Zeleného údělu a do digitalizace.“

Evropská komise uvedla, že 25 procent z aktualizovaného sedmiletého návrhu na rozpočet EU ve výši 1 bilion € a 750 miliard € plánu na zotavení bude vyčleněno na klimatickou akci.

Loni v prosinci prohlásila paní von der Leyen Zelený úděl „pro Evropu za stejně významný moment jako člověk na Měsíci,“ když je zaměřený na to, aby z Evropy do roku 2050 udělal první klimaticky neutrální kontinent.

Podle Evropské komise je „klimatická změna a ekologická degradace pro Evropu a svět existenční hrozbou“ a tudíž je třeba, aby Evropa odstranila emise skleníkových plynů a zrušila provázanost mezi ekonomickým růstem a zdroji na něj použitými.

„Evropský Zelený úděl je naším itinerářem k dosažení udržitelnosti ekonomiky EU,“ předurčuje pro nás EC. „K tomu dojde tak, že se klimatických a ekologických problémů ve všech oblastech naší politiky chopíme jako příležitostí a provedeme transformaci, která bude také ke všem spravedlivá a inkluzivní.“

Progresivní vůdce Evropské biskupské konference jezuitský kardinál Jean-Claude Hollerich už vyhlásil, že je přesvědčen, že klimatická změna je nejnaléhavější problém, s jakými se lidstvo potýká.

Tento kardinál v podpoře výzvy papeže Františka k „ekologické konverzi“ řekl, že si radši kupuje spravedlivě vyobchodované kafe místo Nespresso, už nepoužívá plastové lahve a vyměnil své dieselové auto za hybridní.

„My biskupové musíme změnit svůj životní styl, a když se to podaří nám, starším lidem, tak to mohou zvládnout i ti mladší,“ řekl. „Jestli ale nebudu schopen změnit svůj životní styl, jak mohu říkat mladým lidem, aby to udělali oni?“

Hollerich koncem roku 2018 podepsal výzvu vůdcům vlád, aby přijali okamžité kroky k překonání „zkázonosných dopadů klimatické krize.“

Tento apel vyzýval k udržení globálního oteplení pod 1,5°C a k přechodu na trvale udržitelný životní styl, k respektu k domorodým komunitám a k realizaci „posuvu ve finančním paradigmatu“ podle globálních klimatických dohod.

To s sebou nese „skoncování s érou fosilních paliv a přechod na obnovitelné energie“ stejně jako nové promyšlení zemědělského sektoru, aby se zajistilo, že ten bude poskytovat dostupné potraviny pro všechny se zvláštním důrazem na prosazování agroekologie, uvádělo se ve výzvě.

Hollerich po loňských evropských volbách projevil svou radost nad úspěchem zelených stran a spolu s tím lamentoval nad vzestupem populisticko-národoveckých skupin.

„Je pozitivní, že mladí lidé na řadě míst ve velkém počtu volili ekologické strany, což znamená, že téma ekologismu a stvoření se stalo pro budoucnost důležitým,“ řekl Hollerich s poznámkou, že nás „jako Církev“ vítězství zelených stran „těší“.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist