Platí ekoaktivisty solární baroni, nebo Čína?

Uveřejněno dne 6 listopadu 2020 000 13:25
Demonstrace za zavření všech českých uhelných elektráren, kterou dnes uspořádali ekologičtí aktivisté u elektrárny Prunéřov, znovu potvrdila, že jim ve skutečnosti o klima vůbec nejde. To by totiž požadovali úplně něco jiného.

Demonstrantů se prý sešlo asi 20, byli přitom hned z několika organizací jako Fridays For Future, Limity jsme my, Univerzity za klima, Extinction Rebellion či Hnutí Duha, divila bych se, kdyby chyběl někdo z Greenpeace. Tak málo jich prý bylo kvůli koronaviru, místo těch, co nepřijeli, poházeli na místě boty a transparenty. Na těch stála hesla jako: Dochází nám čas, Stávka za klima, Mluvme o klimatu.

Ráda vyslyším výzvu a budu mluvit o klimatu. Tedy o globálním tématu, které je společné pro celou planetu. Klima totiž nemá žádné hranice, stejně jako nemají emise skleníkových plynů. Je tak úplně jedno, kde jsou vypuštěny. Pokud má snížení emisí skleníkových plynů skutečně zabránit dalšímu oteplení planety, což si sice nejsem jistá, ale zároveň nijak nerozporuji, tak se musí ty emise snižovat globálně.

Problém ale je, že to se neděje. A druhý problém je, že milí ekoaktivisté po ničem takovém ani nevolají. Jejich cíl je jasný – vypněte české uhelné elektrárny. Přitom minimálně ti chytřejší z nich musí vědět, že to samo o sobě nic nezmění.

Omlouvám se, ale musím vás otravovat s několika čísly. V České republice máme nyní uhelné elektrárny o výkonu asi 11 gigawatt. Toto číslo se navíc neustále snižuje a bude postupně snižovat. Například za pár dnů se zavře elektrárna Prunéřov I, kde dnes aktivisté demonstrovali, což je hned pár set megawatt dolů. Přitom se ale z uhlí vyrábí stále asi polovina elektřiny u nás a spousta tepla pro miliony lidí. Momentálně není žádná šance, jak tuto výrobu nahradit. Přesto aktivisté požadují, aby se vypnuly všechny české uhelné elektrárny.

Řeknete si, jsou to aktivisté, schválně přehánějí, aby dosáhli aspoň něčeho. To bych i brala. Vadí mi a doslova štve, ale jiná věc. Věděli jste, že po celém světě se momentálně staví či plánuje postavit spousta nových uhelných elektráren o celkovém výkonu více než 500 gigawatt? Tedy 50x víc, než je celkový výkon všech našich. Většina z toho v Asii, a to nejen v Číně a Indii, ale řada elektráren vyroste třeba v bohatém Japonsku. A opakuji, bavíme se o výstavbě úplně nových elektráren, které posílí celkový světový uhelný výkon, který je vysoko nad 2000 gigawatt.

A slyšeli jste někdy někoho z aktivistů, jak požaduje od vlády, aby například tlačila v EU na zavedení cel na výrobky ze zemí, které staví nové uhelné elektrárny? Viděli jste je někdy demonstrovat před čínskou či japonskou ambasádou, kde by tyto země vyzývali, aby nestavěly nové uhelné elektrárny? Viděli jste je někdy třeba psát na facebooku hejty proti zemím, které staví nové uhelné elektrárny?

Nic takového se neděje. Je jim to úplně ukradené, stejně jako jim je ve skutečnosti úplně ukradené klima a klimatické změny. Oni mají prostě na mušce české uhlí.

Ptáte se proč? Já se ptám taky. Napadá mě několik možných odpovědí. Buď jsou někým placeni. Nabízí se třeba různí solární baroni, kterým by se určitě líbilo, kdyby mohli zastavět další hektary panelů, kdyby od nich stát draho vykupoval. Nebo to můžou být třeba různí plynařští lobbisté, třeba z Ruska. Nebo taky Čína, které by nepochybně nevadilo, kdyby se oslabila evropská konkurenceschopnost a Evropa měla problémy s nedostatkem elektřiny.

Ale možná je to jinak. Tedy u části rozhodně. Oni prostě nenávidí kapitalismus a kapitalisty. A takový uhlobaron, to je přesně ideální terč, do kterého si můžou kopnout.

Nepochybně je zde možnost, že jsou prostě jen úplně hloupí a zmíněné souvislosti jim zkrátka nedocházejí. Co myslíte vy?

Zdroj

Reakce
  1. 3 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist