Poručíme větru, dešti?

Uveřejněno dne 10 března 2011 000 9:38

kominyO chemtrails, geoinženýringu a řízení počasí. Plány na globální regulaci uhlíku selhaly, ale nejásejte. Místo toho nastupují plány ještě divočejší.

Flotila lodí na výrobu mraků

V květnu 2010 Guardian informoval, že miliardář Bill Gates, otec Windows, investuje 300 milionů dolarů do podniku Silver Lining, který si klade za cíl vybělit mraky (cloud whitening), aby více odrážely sluneční záření. Projekt má provádět terénní zkoušky nad oceány na ploše 10 000 km2. Cílem je samozřejmě boj proti globálnímu oteplování.

I Rajendra Pachauri, šéf mezivládního panelu OSN pro změny klimatu, po Climategate oznámil, že nová, již pátá, zpráva IPCC se nově zaměří právě na geoingeneering (interview s Reuters). Po sérii afér má IPCC téměř nulovou důvěryhodnost, proto si klade ještě ambicioznější úkoly s daleko většími dopady na naše životy?
Bill Gates“ cloud-whitening trials „a dangerous experiment“. Guardian 14.května 2010
Bill fakticky vyslyšel výzvy Bjorna Lomborga. Ten veřejně podpořil návrh britské akademie věd (Royal Society), že lepší než draze snižovat emise uhlíku, by bylo kompenzovat skleníkový efekt CO2 tvorbou chladivých mraků. Plánem je vybudovat flotilu lodí, které by do vzduchu chrlily kapky vody, aby se formovaly mraky (viz). Royal Society to navrhuje v studii „Geoengineering the climate: science, governance and uncertainty” z roku 2009.

Začal to obchodník s deštěm
Plány na umělé mraky tu jsou už desítky let, ale původně měly za cíl ne boj s oteplováním, ale vytváření umělé srážkové oblačnosti. Takové hi-tech zavlažování ve stylu Nashovy divadelní hry „Vyvolávač deště“.
I dnes občas slyšíme třeba z Číny, že soudruzi dokáží tímto způsobem poručit větru, dešti a k podpoře místních zemědělců vyvolali déšť pomocí rozprašování stříbra do atmosféry (viz web ČIŽP).

Možnosti tu jsou ale omezené. Arlen Huggins v rozhovoru pro Scientific American v únoru 2009 (Does Cloud SeedingWork?) říká: „Pokud máte sucha a nejsou mraky, cloud seeding vám nepomůže. My totiž jen zesilujeme bouřky, které už existují… Cloud seeding se nejlépe dělá, když máte normální či nadnormální srážky. Ty můžete zesílit, takže do svých nádrží dostanete více vody na přečkání období sucha. Ze sucha vás to ale nevyvede.“ A dodává: „Nemůžete výsledky posuzovat podle jedné konkrétní bouře. Sněžilo by i bez našeho zásahu? Nevíme… Připsat konkrétní bouřku cloud seedingu je obtížné, pokud nejde o primitivní systém jako třeba mlhu, ze které by samo od sebe určitě nesněžilo.“

Chemtrails: jedy z nebe

Český klub skeptiků Sisyfos před časem publikoval článek Leoše Kyši „Konspirační teorie“  (19.9.2008), kde si mimo jiné utahuje z teorií, že do paliva letadel kdosi tajně přidává chemikálie, aby vytvářel umělé mraky. Autor píše: „O tom, že teorie chemtrails patří do stejného soudku jako přistání Američanů na Měsíci, netřeba pochybovat.“
Osobně nemám tušení, jestli někdo do kondenzačních pásů letadel už dnes něco přidává. Důkazy pro takové tvrzení jsem zatím neviděl. Že někde na nebi je nějaká čára, není žádný důkaz. Avšak víme, že takové plány skutečně po světě kolují. Použít takto linková letadla navrhovala například studie Davida Mitchella a Williama Finnegana „Modification of cirrus clouds to reduce global warming“ (Environ. Res. Let, prosinec 2009).

Pan Kyša ve svém článku označil za pitomost, že by někdo do nebe stříkal baryum a další jedy. „Stačí si přečíst libovolnou středoškolskou učebnici fyziky a zjistit jak by soli barya působily na obloze také to, že by velmi rychle částečky spadly na zem a kontaminovaly půdu. Gravitace je slovo, které zřejmě esoterici a konspirátoři asi neslyšeli,“ píše.

Rozprašování jedů v atmosféře se ale opravdu navrhuje a tyto plány nejsou nijak tajné.
Podle odhadů Council of Foreign Relations v publikaci „The Geoingeneering Option: A Last Resort Against Global Warming?“ by„jeden kilogram síry umístěný na správné místo ve stratosféře mohl vykompenzovat oteplovací účinek několika set tisíc kilogramů oxidu uhličitého.“ Jde o snahu napodobit přírodu – když sopka vyvrhne do atmosféry oblaka prachu a síry, pozorujeme ochlazení.

Dokonce ani to baryum není tak docela výmysl. Baryum se do atmosféry skutečně někdy rozprašuje čistě pro studijní účely. Mrak barya v horní atmosféře umožní měření magnetického pole Země (viz).
Je na to i United States Patent 3813875 z roku 1974 (T. Paine, NASA).

Spekulace o chemtrails jsou možná neprokázané, ale vycházejí z reálného základu. Pokud se však chcete něco faktického dozvědět, nehledejte v odborné literatuře konspirační pojem chemtrails. Hledejte pojmy jako „cloud seeding“, „geoingeneering“ a SRM (Solar Radiation Management). Nejsou to tajné dokumenty, jsou běžné dostupné.

Studie Bena Kravitze a kol. (GRL 2008) „Acid Deposition from Stratospheric Geoengineering with Sulfate Aerosols“ zcela vážně zkoumala, jaký vliv může být spad síry (kyselé deště) na ekosystémy. Autoři došli k závěru, že koncentrace je příliš nízká, než aby byla nebezpečná. Kyselé deště jsme ostatně zažili už v éře před odsířením továrních komínů a přežili jsme to. Mezi další negativa síry by však prý patřila změna barvy nebe (z modré na bílou) a likvidace stratosférického ozónu.

Protesty proti geoingeneeringu

Ekologie původně vznikla na protest proti zasahování člověka do přírody. Pokud na ochranu přírody proti antropogennímu globálnímu oteplování budeme špinit nebe sírou a vytvářet cíleně kyselé deště, pokládám to docela za černý humor.
Environmentální aktivisté na protesty proti takovému hraní si na boha organizují kampaň HOME (Hands off Mother Earth) čili Ruce pryč od Matky Země.

Ekologická nadace ETC vydala zajímavou publikaci „GEOPIRACY: A Case Against Geoingenering“ (PDF; 1,7 MB; 56 stran) MB; 56 stran), kde ukazuje přehled metod geoinženýringu a některé jeho negativní dopady.

Odpůrcům goeingeneeringu možná udělalo radost, když OSN v říjnu 2010 na konferenci v Nagoya v Japonsku uvalila moratorium (viz) na experimenty s geoingeneeringem. Jednotlivé státy a firmy by se měly zdržet experimentů v geoingeneeringu.

Ale nejásejte.
OSN to myslí tak, že chce v tomto směru mít monopol. Státy i soukromníci by měli geoinženýring přenechat Organizaci spojených národů. Protože věci podnikané lokálně mohou mít důsledky globální, že ano.

Osobně si dokáži představit, že jednou budeme řídit počasí. Jako je to ve vědecko fantastických filmech. Není to ale předčasné? Vždyť dosud nevíme, jak klima funguje. Je rozumné vrtat se v něčem, co pořádně nechápu? Je to jako rozmontovat budík, když nevím, zda ho budu umět zase složit.

Takže se tu hodí citovat, co klimatolog Kevin Trenberth napsal v e-mailu (14. října 2009), který se dostal na veřejnost při aféře Climategate: „Šance, že bychom pochopili, kam jde všechna energie a jaký mají na klima vliv mraky, není ani na obzoru. Ani se neblížíme pochopení celkové energetické bilance planety. Skutečnost, že nedokážeme vysvětlit, co se děje s klimatickým systémem, znamená, že můžeme zapomenout na snahy o geoinženýrství – nepoznali bychom, jestli mělo či nemělo nějaký účinek. Je to trapas (travesty).“

Jenže tady možná o žádné účinky nejde. Mám k tomu jednu teorii. Pánové možná pochopili, že klimaskeptici mají pravdu a že kvůli snížení sluneční aktivity nás čekají desítky let ochlazení. Bez ohledu na CO2. Takže oni příští rok vypustí flotilu lodí a pak budou předstírat, že oteplování zastavili oni svými experimenty. A přisvojí si zásluhy za záchranu planety.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist