Bývalý švédský starosta vyzývá k nahrazení sochy Karla XII monumentem Grety Thunberg

Uveřejněno dne 30 listopadu 2020 000 15:32

Teď, když to mezi pokrokovými letí, ozývají se proto i v progresivním Švédsku hlasy po náhradě historických soch. Bývalý švédský starosta navrhuje, aby byla socha krále Karla XII (rovněž známého jako Carolus Rex) stržena a nahrazena monumentem Grety Thumberg nebo zesnulého šéfa OSN Daga Hammarskjolda.

RT hlásí:

Jan Björinge, bývalý starosta městské správy Umea, neodolal a musel se chytit trendu inspirovaného – Na černých životech záleží – ke strhávání soch, který nabývá na hybnosti po celém světě. K debatě o tom se přidal v článku v novinách Aftonbladet, kde se divil, jak by mohlo „být správné připouštět, aby se ve Švédsku na veřejných místech šířily proti-demokratické hodnoty.“

Volal, aby se všude po světě během let strhaly ty spousty soch „utlačitelů“, kdy zvláště v promíseném mixu uváděl Vladimíra Lenina, Karla Marxe a Saddáma Husseina. A ve Švédsku, řekl, máme svého vlastního bronzového kandidáta na odstranění, který má také jméno Karel.

Podle Björngeho byl král Karel XII (jinak známý jako Karel XII), který seděl na švédském trůnu mezi lety 1697 až 1718, dostatečně nedemokratický, aby mu to zaručilo odstranění z piedestalu. Při předkládání svých argumentů zašel ještě dále než ostatní, kteří prosazují stržení kontroverzní sochy.

„Odstraňme někdejšího vládce Karla XII a nahraďme ho klimatickou aktivistkou Gretou Thunberg nebo přinejmenším diplomatem a nositelem Nobelovy ceny míru Dagem Hammarskjöldem.“

Renomovaný švédský diplomat Hammarskjöld, který v 50. letech vedl Spojené národy, a dlouhodobý miláček mainstreamových médií Greta, zvláště po jejím zapáleném projevu v OSN v roce 2019, „přispěla k lidštějšímu a trvale udržitelnějšímu světu,“ tvrdil tento penzionovaný politik.

Když se to pak vystavilo na internet, tak Björingeho názory zjevně srdce ostatních Švédů moc nestrhly.

Vlastenci mu připomínali, že Karel XII „věnoval svůj život obraně Švédska,“ a říkali, že nebýt úsilí tohoto krále, „tak bys tu nejspíš vůbec nebyl, natož abys psal takové brakové články.“

Další předkládali návrh, že Björinge by v první řadě měl prosazovat stržení egyptských pyramid, jelikož jsou „jasným symbolem otroctví.“ Ti, co si z toho dělali legraci, se ptali, zda by monument Grety měl vypadat nějak takto.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist