Nebezpečné spojení zeleného fanatismu a hlouposti

Uveřejněno dne 30 listopadu 2020 000 15:36
Na stínové vlády jsme zvyklí. Teď ale budeme mít i stínovou uhelnou komisi. Ve skutečnosti jde samozřejmě jen o partu ekoaktivistů, kteří chtějí pod honosnou záštitou opět hlásat své bludy.

Z uhlí se v České republice stále vyrábí zhruba polovina elektřiny a spousta tepla pro miliony domácností, institucí a firem. Uhelná doba však z různých důvodů pozvolna končí. Aby byl útlum těžby a využívání uhlí nastaven správně, zřídila vláda tzv. uhelnou komisi. Hlavním cílem komise je poskytnout vládě objektivní a v maximální možné míře konsensuální výstupy s ohledem na budoucí využití hnědého uhlí v ČR včetně všech souvisejících aspektů. Komise se schází, pracuje. Představila 3 možné scénáře odchodu od uhlí.

Netuším, nakolik je činnost komise kvalitní, ale zdá se, že se skutečně posuzují všechny aspekty uhelného konce, tedy ekologické, energetické, ekonomické i sociální.

To se ale nelíbí specifické skupině lidí, kterou je možné zařadit do škatulky ekoaktivisté. Ti totiž uhlí nesnášejí. A nejraději by všechny uhelné doly i elektrárny zavřeli už dnes. Neberou přitom žádný ohled na to, že bychom neměli elektřinu ani teplo, nezajímá je, že by o práci přišly tisíce lidí. Neustále se ohánějí pouze frázemi o nutnosti boje se změnou klimatu.

Pomiňme teď fakt, že i kdybychom opravdu všechny doly i uhelné elektrárny zavřeli dnes, tak si toho globální klima samozřejmě vůbec nevšimne. Mj. proto, že celá Česká republika přispívá ke světovým emisím jen necelými 0,3%, nebo proto, že zatímco my podle ekoaktivistů musíme okamžitě odejít od uhlí, jinak přijde katastrofa, v 60 zemích světa se naopak staví nové uhelné elektrárny.

Zastavme se naopak u nové platformy, kterou si ekoaktivisté vymysleli, u stínové uhelné komise. Považuju za naprosto neuvěřitelné, že v této „komisi“ není ani jeden odborník na energetiku. Tedy pardon, ze seznamu, který zveřejnili sami stínoví komisaři, vyplývá, že mezi nimi zasedá Milan Smrž, který působil v Ústavu energetiky VŠCHT, zabývá se obnovitelnými zdroji energie a je aktivní v evropské asociaci EUROSOLAR. Tedy solární lobbista.

Jinak ale výpis členů opravdu „působivý“. Nebudu jmenovat, vypíšu pouze charakteristiky členek a členů, jak si je sami napsali při představení. Výzkumný pracovník CzechGlobe, tj. Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd; Sociolog a politolog, působí v Institutu sociologických studií Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a v Sociologickém ústavu Akademie věd; Občanka z Pardubicka, spolupracuje se spolkem Zastavme elektrárnu Chvaletice; Astrofyzik a environmentalista, věnuje se zejména problematice klimatické změny, světelného znečištění a energeticky úsporných staveb; Jaderný fyzik, působí v Ústavu fyziky plazmatu Akademie věd, dlouhodobě se věnuje problematice udržitelné energetik; Člen spolku Sokolovská beseda věnující se tématům jako demokracie, svoboda a životní prostředí; Pochází z Mostecka, vystudovala ochranu a obnovu životního prostředí na střední škole Schola humanitas v Litvínově a biologii na Univerzitě Karlově v Praze; Analytik Výzkumného centra AMO, vystudoval právo na Univerzitě Karlově a Univerzitě v Oxfordu; Působí na katedře sociologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, kde mimo jiné učí kurzy zaměřené na environmentální sociologii a riziko; Působil v Ústavu energetiky VŠCHT, zabývá se obnovitelnými zdroji energie a je aktivní v evropské asociaci EUROSOLAR; Občan žijící u polského dolu Turów, aktivně vystupuje proti jeho rozšiřování; Výzkumnice v Centru pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, zaměřuje se na environmentální ekonomii a sociologii.

Přijde mi to podobné, jako kdyby vznikl třeba stínový krizový štáb pro boj s pandemií koronaviru, ale místo epidemiologů, hygieniků, politiků či zástupců integrovaného záchranného systému by v něm zasedal třeba akademický malíř, fotbalista, modelka, kominík, moderátorka televizních zpráv a profesor teologie. Dávalo by to obdobný smysl, tedy žádný.

Fascinující jsou i věty, kterými stínoví komisaři vznik své stínové komise odůvodnili. Jedním dechem totiž kritizují, že komise (ta opravdová) měla být složena z odborníků, ale ve skutečnosti v ní prý sedí lidé, kteří nejsou rychlému odklonu od uhlí nakloněni. Jinými slovy, odborník je podle ekoaktivistů nikoli ten, kdo skutečně zodpovědně zvažuje všechny aspekty odklonu od uhlí, posuzuje energetické, ekonomické i sociální dopady, ale pouze ten, kdo zastává ekoaktivistická dogmata. Jak sami řekli: Je tedy dobře, že vznikla alternativní skupina, která potřebě neodkladné systémové změny rozumí.

Uffff, tak ještě že tak. Taky vám spadl kámen ze srdce, že se tito stínoví odborníci dali dohromady?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist