Alarmistický mýtus o rostoucím evropském suchu

Uveřejněno dne 3 prosince 2020 000 14:25

Zní to tak jednoduše: Ve Střední Evropě se bude bezpochyby oteplovat a to povede ke zvýšení sucha. Kdybyste si vzali poslední dvě léta, tak by to vypadalo, že se to potvrzuje. A zrovna tako to také tak zneužila média: Existuje silná vazba mezi minulými klimatickými změnami a zvyšujícím se suchem.

„Klimatická změna povede k suchům,“ psal MDR „Wissen“ v dubnu 2020 a spousta dalších případů tohoto humbuku se předváděla kolem těch dvou letních období za sebou, která byla příliš suchá, tak už vám to přeci musí být jasné. Je to ale pravda? Opravdu se nepochybný signál o oteplování, které je člověkem spáchané, předvádí na sílícím trendu k suchu u nás a v Evropě?

„Ohromující výsledky“

Tento odborný článek od týmu 20 autorů z meteorologických institucí v Evropě jde do hloubky této otázky a hodnotí opravdu dlouhodobá pozorování mezi lety 1850 až 2018. Člověk by nemusel číst celou tuto esej, protože výsledek je v krátkém shrnutí:

Výsledek odhalil celkovou absenci jakýchkoliv statisticky významných dlouhodobých trendů ve studované oblasti…“

Výsledky odhalují absenci statisticky významných dlouhodobých trendů ve studované oblasti. Oteplení je potvrzeno, že v dlouhodobém trendu vzniklo, ale to údajné sucho ne. To je ohromující. Co tedy autoři udělali?

Autoři jako vědecky uznanou míru vzniku sucha použili „Standardizovaný srážkový index“ (SPI) a prozkoumali s ním Evropský region. K tomuto účelu nehodnotili pouze celé roky, nýbrž to hodnotili sezónně (po 3 měsících) z velice pečlivě ověřených dat. Hodnocení platné pro Střední Evropu lze nalézt ve volně dostupných „Podpůrných informacích“:

Obrázek 4: V článku Obrázek 6 přílohy od Vicente-Serrano et. al (2020).

Doplňkový Obrázek 6: Vývoj v celkové pevninské oblasti Severní a Střední Evropy stižené v oblasti studie mírným (oranžová), slabým (červená) a těžkých suchem (tmavě červená).

Trendy „jsou statisticky nevýznamné“

Pokud někdo v teplotách asi od roku 1980 vidí trend antropogenického oteplování, tak v indexu sucha nám takový dlouhodobý trend chybí. Často se velice suchá období objevovala ve 20., 40. a 70. letech. Tým autorů chtěl opravdu přesně vědět a zjistit to všude v Evropě (kromě Východní Evropy), jak dlouhodobé trendy odpovídají vývoji teplot v různých časových obdobích.

Obrázek 5: Zeměpisné rozložení dat z hodnocených stanic pro období 1871-2018, zdroj: Obr. 2 toho článku.

Vyskytují se náhodné trendy u jednotlivých stanic, ale nic významného z dlouhodobého období nad větší oblastí. Takže autoři píší shrnutí:

S pár nepatrným výjimkami jsou trendy sucha napříč Západní Evropou statisticky z dlouhodobé perspektivy nevýznamné.

Tvrzení alarmistů se zakládají na nedostatečných datech

Tak proč všichni tvrdí, že v této zemi s klimatem spojená sucha jsou na vzestupu? Většinu času podle autorů se tyto zakládají jen na krátkodobých pozorováních za využití nedostatečně validovaných dat nebo oblastí, které jsou příliš malé.

Média oblbují

Autoři s velkou pečlivostí dokazují, že taková tvrzení nejsou vědecky podložená. Až dosud mohli čtenáři přehlížet, když v médiích a všude četli a slyšeli o „suchu způsobeném klimatickou změnou“. Ale odteď už může každý vycházet z předpokladu, že média oblbují.

Vědecky podložená fakta ukazují, že taková vazba prostě neexistuje.

Takže pokud jste osvícený čtenář, tak až si budete zase brzy číst takové nesmysly, podívejte se důkladně na autory takových zpráv: Ti se vás nejspíš pokouší zavést na scestí.

By Frank Bosse

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist