Přestaňte se smysluplnou argumentací, nastal čas jít na klimatickou změnu přes emoce, káže pokrokový Guardian

Uveřejněno dne 3 prosince 2020 000 14:28

Podle socioložky Guardianu Rebeccy Huntley, aby klimatičtí aktivisté přesvědčili nás, ten zbytek, o důležitosti globálního oteplování, tak na to musí jít více přes emoce.

Přestaňte se smysluplnou argumentací: proč nastal čas jít na klimatickou změnu přes emoce

Rebecca Huntley 
Sunday 5th July

Zabralo mi daleko delší dobu, než by mělo, než mi došlo, že vzdělávání lidí ve vědě o klimatické změně nestačí. Asi kvůli mému typu osobnosti (vysoce racionální, nemluvte se mnou prosím o horoskopech) a kvůli mému životopisu (vysoce vzdělané dcery středoškolského učitele a akademika), jsem vyrostla s představou, že to fakta přesvědčují a emoce jen odvádí od dobré argumentace.

A pak zase, jsem sociolog. Studuji lidi. A mám přitom převážně to činění s pocity, ne s fakty. Žertem, který ráda o sobě říkám při proslovech, je ten, že jsem expert na názory lidí, kteří nevědí, o čem mluví. Přes 15 let jsem byla sociologickým výzkumníkem, přičemž jsem s obavami sledovala čím dál větší dopady klimatické změny, ale také jsem sledovala, jak obrovské části voličstva hlasovaly pro politické strany se strašlivými politikami, co se týče klimatické změny.

Je v tom jasná neprovázanost mezi tím, co lidé říkají, že jim dělá starosti, a tím, jaké akce chtějí a koho, když dostanou šanci, si vyberou, aby vedl jejich zemi.

Věda za klimatickou změnou se už přeci ukázala být správná do té nejvyšší možné míry jistoty, jakou vědecká metoda umožňuje. Ale klimatická změna je daleko více než jen věda. Je to sociální fenomén. A sociální dimenze klimatické změny může vědě vdechnout zdání jednoduchosti – zákony fyziky jsou sice spořádané a krásné, ale lidé mají v názorech binec.

V článku pro vědecký žurnál Risk Analysis šéf programu komunikace o klimatické změně z Yale Tony Leiserowitz ukázal, že v roce 2003, když se respondentů v průzkumech ptali na jejich první reakci na „globální oteplování,“ tak se reakce, že je jen „hoax“ nebo „podfuk,“ objevila jen u 7% respondentů. Do roku 2010 to vyrostlo na 23%. Paralelní trend byl i v Británii, kdy se mezi lety 2003 až 2008 tvrzení, že klimatická změna je přehnaná, skoro zdvojnásobilo z 15% na 29%.

Rebecca Huntle je ředitelkou výzkumu u Essential Media. Je autorkou četných knih a pravidelnou komentátorkou v rádiu a v televizi. Je přidruženým docentem na Fakultě sociálních věd University of New South Wales.

Existuje ale i alternativa k pokoušení se přesvědčit lidi emocemi. Ti Zelení aktivisté by třeba mohli začít zkoušet říkat něco, co dává smysl.

Možná, kdyby klimatičtí aktivisté na počátku přijali jadernou energii, tak bych třeba ani nezačal zkoumat, jak je to s předpověďmi globálního oteplování. Byla to absurdita navrhovaných řešení obnovitelnými energiemi, která u mě nejdříve vyvolala otázky, jak mám tu klimatickou změnu brát vážně – neboť když ta jejich navrhovaná řešení technicky nedávala smysl, tak nejspíš nic z toho, co říkají, smysl nedává.

Ta hrstka zelených aktivistů, kteří v současnosti zdravým způsobem zastávají inženýrské přístupy, také nebere vážně ten jejich zbytek.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist