V Davosu plánují využít epidemii k „velkému resetu“

Uveřejněno dne 15 prosince 2020 000 10:29
Využijme epidemii k „Velkému resetu“ světové ekonomiky. Toto zní ze světového ekonomického fóra v Davosu. Jejich kyberpunková vize nemá s ekologií nic společného. Zato spolehlivě vyděsí každého čtenáře science fiction.

Každý rok se schází světová mocenská elita na hospodářském fóru v Davosu. S tématem pro příští rok přišel princ Charles. Navrhuje využít koronavirus k přestavbě globálního kapitalismu.„Máme jedinečnou příležitost z této krize vytěžit něco dobrého – tento šok může lidi učinit přístupnějším k vizi velkých změn… Máme příležitost, jakou jsme nikdy neměli a možná už nikdy znovu mít nebudeme.“

Světové… elity prostě krize milují. Jsou totiž skvělá záminka, jak něco zregulovat. Zregulovaný sektor je dobytý sektor. Jak na to? Stačí třeba za krize poskytnout finanční pomoc jen kámošům… chci říci, jen politicky uvědomělým a osvíceným podnikům.

„Velký reset“ (jak Charlie svůj program nazval) má být tématem pro Davos na rok 2021. K plánu se nadšeně přihlásili hlavní světoví papaláši jako šéfka Mezinárodního měnového fondu Kristalina Georgieva nebo generální tajemník OSN pan Antonio Gutteres. Zejména ale nápad zaujal ekonoma Klause Schwaba, který v roce 1971 založil a stále řídí Světové ekonomické fórum (WWF) v Davosu. Málokdo ví, že když tuto neziskovou organizaci zakládal, byl členem organizačního výboru polotajných konferencí v Bilderbergu, kde o našich osudech debatuje světová smetánka za zavřenými dveřmi.

Schwab je ochoten tržní ekonomiku hodit přes palubu: „Planetu máme jen jednu a příští světovou pohromou (po koronaviru) s ještě horšími důsledky pro lidstvo by mohla být klimatická změna. Musíme v tom krátkém zbývajícím čase dekarbonizovat ekonomiku… Globalizace hnaná motorem tržní ekonomiky sice dostala přes miliardu lidí z chudoby a byla zdrojem růstu životní úrovně. Avšak ve své současné formě je už nevhodná, zejména v kontextu toho, co přinese budoucnost.“

Správně, když nám to přineslo takovou prosperitu v uplynulých staletích, tak do šrotu s tím!

Počátkem roku 2019 Gréta v Davosu o Čtvrté průmyslové revoluci diskutovala Figueresovou (klima šéfka z OSN), Jane Goodalovou (průkopnice studia primátů) a dalšími, kteří nejspíše o Orwellovi nikdy neslyšeli. O tom, jak nové technologie, mohou ohrozit svobodu jednotlivce, nepadlo ani slovo. https://325.nostate.net/2020/01/10/greta-thunberg-the-billionaires-favourite/ https://www.salesforce.com/au/video/4697312/

Schwab rád mluví o potřebě „stakeholder capitalism“, což znamená, že firma je zodpovědná nejen akcionářům, ale i širší veřejnosti. Mějme se ale na pozoru, když mocipáni kážou o morálce. V praxi je to totiž jen zástěrka pro „crony capitalism“. Firma činí to, co vláda vyhlásila za veřejný zájem a výměnou dostává dotace, takže má zaručen bezpracný zisk. Řečičky o „partnerství soukromého a veřejného sektoru“ znamenají ve skutečnosti klientelistické prorůstání státu a podnikatelské sféry. Typickým příkladem je podpora zelené energie, biopaliv, solárníků. Využívání ekologie k vlastnímu obohacení má svoje jméno – greenwashing.

Toto vytunelování ekologie byznysem před pár týdny demaskoval film levicového režiséra Michaela Moora „Planeta lidí“. Film vydaný na jubilejní padesátý Den Země (2020) totiž tvrdí, že obnovitelné zdroje jsou jen podvod boháčů, kteří si ekologické hnutí prostě koupili. „Ovládnutí ekologického hnutí kapitalismem je nyní skoro dokonáno. Environmentalisté se už nestaví na odpor proti těm, kteří se ženou za profitem ale spolupracují s nimi.“ Bankéři, miliardáři a nadnárodní byrokracie – to jsou vůdci ekologie dneška.

Co od Velkého resetu čekat? Budoucnost, jak si ji představuje Schwab, se nepodobá idylické dřevěné ekovesničce uprostřed hvozdů. Spíše se podobá kyberpunkovým vizím typu Matrix. Užiteční idioti jako princ Charles nebo Gréta nejspíš nechápou, o co tu jde. Stačí prolistovat Schwabovu knihu „Čtvrtá průmyslová revoluce“ z roku 2016. Místo špinavého těžkého průmyslu chce chytré smart technologie. Zní to hezky, že? Smart je cool. Jde ale o tohle. Implantování nano čipů lidem, umělá inteligence, transhumanismus, auta co se řídí sama, zrušení fyzických peněz, dálkově monitorované spotřebiče, kamery na ulici, co vás poznají podle tváře. Představte si prostě eko verzi čínského systému „sociálního kreditu“. Například inteligentní sítě budou na dálku sledovat, zda včas chodíte spát a neplýtváte elektřinou. A když budete zlobit, vypnou vám na dálku telefon nebo vás nepustí do vlaku. Tento ekologický sen už je na dosah ruky.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist