Koupil si ČEZ ekologického aktivistu?

Uveřejněno dne 15 února 2021 000 13:06
Ekologičtí aktivisté bývají nekompromisní, tvrdí, až šílení. I proto je lidé nazývají ekofanatiky či ekoteroristy. Teď ale jeden z nejviditelnějších až překvapivě přilnul k největší české energetické firmě. Proč?

Řeč je o vedoucím energetické kampaně české pobočky hnutí Greenpeace Janu Rovenském. Tento člověk zasedá dokonce v tzv. uhelné komisi a má tak velký vliv na budoucnost české energetiky. Je dokonce spolupředsedou jedné pracovní skupiny, která se zabývá stanovením parametrů pro útlum zdrojů. Jeho kolegou spolupředsedou je šéf firmy ČEZ Daniel Beneš. A spolupředsednictví asi oba pány sblížilo.

Jak jinak si vysvětlit Rovenského slova v rozhovoru pro jeden velký server. O Benešovi v něm řekl: „…musím uznat, že šéf ČEZ Daniel Beneš v té debatě na straně průmyslu patří rozhodně mezi ty progresivnější hlasy. Dokonce bych řekl, že mezi nejprogresivnější.“

To by samo o sobě nemuselo nic velkého znamenat. Třeba je to i pravda. Důležitější ale je, jak Rovenský vystupuje směrem k různým elektrárnám a firmám, a samozřejmě především, jak mluví a zanedlouho bude hlasovat v komisi.

Tady už začíná přituhovat. I ze zmíněného rozhovoru je patrné, že je jeho přístup k ČEZ diametrálně odlišný od ostatních. Například k plánu na uzavírání uhelných elektráren uvedl: „…úplně nahoře jsou pro nás z velkých elektráren Chvaletice a Počerady. Mimo jiné proto, že na rozdíl třeba od Prunéřova či Tušimic neprošly komplexní obnovou…“.

Nejsem odborník na elektrárny, ale stačí chvilku googlovat, abyste zjistili základní fakta. Zaprvé, Chvaletice patří a Počerady budou patřit firmě Sev.en Energy Pavla Tykače. Naopak rovněž zmíněné elektrárny Prunéřov a Tušimice patří ČEZu. Zadruhé, chvaletická elektrárna v minulých letech prošla několika miliardovou ekologizací, v případě Počerad se prý taková modernizace za několik miliard chystá. A právě proto elektrárnu ČEZ prodal, protože sám do modernizace investovat nechtěl.

Rovenský se také v rozhovoru vymezuje proti plynu, který by sice mohl teoreticky uhlí poměrně rychle nahradit, ale: „my plyn jako náhradní palivo moc rádi nevidíme, protože je to také zdroj emisí CO2, byť poloviční oproti uhlí. Ale když započítáte emise metanu spojené s těžbou plynu a s transportem, v některých případech je tento zdroj dokonce i horší než uhlí, takže pro nás plyn není principiální řešení,“ řekl Rovenský.

Dost možná i proto, že ČEZ se do plynu vůbec nehrne, třeba na rozdíl od EPH, které patří Danielu Křetínskému. ČEZ má totiž samozřejmě úplně jinou prioritu, a tou je výstavba nových jaderných bloků. Proti ní se, na rozdíl od mnoha jiných ekologických aktivistů, Rovenský nijak nevymezuje. Jako by najednou úplně zapomněl, že jeho Greenpeace se proti jádru staví dlouhodobě. Třeba v loňském roce na svém vlastním webu uvedli: „Česká republika se opět pustila do nesmyslné diskuze o nové jaderné elektrárně. K prakticky stejným argumentům, které jsme slýchali takřka před 30 lety při dostavbě jaderné elektrárny Temelín, přibývají nové o ochraně ovzduší a klimatu. Ani v jednom nám ale jaderná energetika pomoci nedokáže. Spíše než řešení přináší stavba nových jaderných reaktorů jen nové problémy.“

Ovšem najednou Rovenský o dostavbě Dukovan říká pouze to, že ji nelze spojovat s uzavíráním uhelných elektráren. Konkrétně uvedl: „Pro nás je tato podmínka nesmyslná. Ne snad proto, že odmítáme stavbu nových Dukovan, ale hlavně proto, že ty dva časové úseky – ukončování spalování uhlí a výstavba nového jaderného bloku – nemají z našeho hlediska vůbec žádný průnik. My potřebujeme skončit s uhlím do roku 2035, ale to už je fakt jenom zlomek zdrojů, s většinou uhlí potřebujeme skončit do roku 2030. Dukovany budou v provozu nejdříve v roce 2035, ale když se o tom bavíte s lidmi, kteří jádro dělají, většinou říkají, že spíše 2040.“

Je prostě cosi podivného v chování pana Rovenského. Může jít o náhodu, ale věřili byste tomu, zrovna když jde ČEZu o zakázku za stovky miliard?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist