Pane prezidente, kope se další solární tunel!

Uveřejněno dne 15 února 2021 000 13:15
Ministerstvo průmyslu a obchodu chce osekat mnohamiliardové dotace pro obnovitelné zdroje, především pro soláry. Chce nastavit strop, kolik může každý rok na své investici podnikatel vydělat, u solárů to má být 6,3 procenta ročně.

Jenže lobbisté už samozřejmě brousí zbraně.

Například Komora obnovitelných zdrojů představila vlastní návrh, podle nějž to má být 10,6 procenta. Jak to asi dopadne? Nezbývá než doufat, že se většina poslanců nenechá solárními barony zlobovat. Snad pomůže prezident Zeman, který se proti nesmyslnému vyhazování peněz do kapes solárních baronů staví dlouhodobě.

Ono je to totiž opravdu spousta peněz, které platíme všichni na složenkách přímo a zároveň nepřímo z daní. Každý rok je to víc než 40 miliard, letos už dokonce 45. A za to máme jen pár procent elektřiny. A aby toho nebylo málo, tak mě dnes šokovala zpráva, že příští rok to bude ještě o několik miliard víc. A víte proč?

Protože zlevnila elektřina. A když zlevní elektřina, tak se musí solárním baronům ještě zvýšit tzv. zelený bonus. To mi přijde fakt neuvěřitelné.

Stejná Komora obnovitelných zdrojů zároveň tlačí na to, aby se stát zavázal, že se nuceně zvýší procento obnovitelných zdrojů v našem energetickém mixu. To by samozřejmě znamenalo ještě další a další miliardy každý rok. A to se ještě Štěpán Chalupa, předseda zmíněné Komory obnovitelných zdrojů, nestydí svůj tlak doprovázet slovy, že by stát měl soláry a větrníky podprovat mimo jiné proto, že je to „nejlevnější energie, minimálně levnější než jádro“.

Já už tedy vážně nevím. Jasně, výstavba nového jaderného bloku bude určitě stát hodně peněz. Říká se, že 160 miliard, kritici varují, že to může být i 300 miliard. Ale aspoň za to získáme stabilní elektřinu na desítky let a bude jí tolik, že to pokryje opravdu významnou část spotřeby. Za soláry a větrníky vyhodíme 300 miliard za nějakých 7 let a elektřina z nich netvoří ani 10 % výroby. A to vůbec nemluvím o tom, že když nesvítí slunce a nefouká vítr, tak soláry a větrníky prostě nevyrábějí. Problém je hlavně v zimě. Takže stejně musí být vykryty jadernými a uhelnými elektrárnami.

Já proti solárům nic nemám. Ať jsou na střechách, ať se klidně staví i solární parky někde v brownfieldech. Ale proč na to máme připlácet tak šílené peníze? Zejména, když sami solárníci všude hlasitě rozhlašují, že cena panelů se dramaticky snížila a že je výroba energie z nich tak levná.

Vidím to prostě a jednoduše tak, že se chystá další solární tunel. Snad se ho podaří zarazit. Sama se divím, že to píšu, ale své naděje fakt tentokrát výjimečně upínám hlavně k Miloši Zemanovi. Snad mu tento blog jeho mluvčí Ovčáček ukáže.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist