Greta nesmí luxovat

Uveřejněno dne 15 února 2021 000 13:29
Přijde mi to symbolické. Jedna z nejbohatších zemí světa a taky země, která dala světu Gretu Thunbergovou, vyzvala své občany, aby omezili kvůli nedostatku elektřiny luxování.

Opravdu se už všichni zbláznili, nebo ještě máme šanci na záchranu? Před pár týdny se skoro celá Evropa ponořila do tmy, což by v době covidové byla opravdová „paráda“. Jak dlouho by asi nemocnicím vydržely záložní zdroje, aby mohly fungovat všechny ty plicní ventilátory? A jak dlouho by vydržely záložní zdroje u mrazáků, v nichž jsou vakcíny, které snad (doufejme) ukončí šílenou pandemii? O milionu jiných věcí na elektřinu raději nemluvě.

Teď zase švédská státní televize SVT vyzývá obyvatele, aby přestali luxovat. Některé tamní fabriky přerušily výrobu. Proč? Protože Švédsko, tahle superbohatá země s jednou z nejvyšších životních úrovní na světě nemá dostatek elektřiny.

Copak je tohle normální? Proč to děláme? Proč volíme hloupé politiky, kteří z nějakého zvláštního důvodu místo, aby zajistili dostatek zdrojů pro výrobu elektřiny, tak je nechávají překotně vypínat, a pak se diví. Proč, když už někdo chce naslouchat Gretě, tak aspoň skutečně nevyslyší jejímu apelu, abychom naslouchali vědcům. Ale všem. Nelze naslouchat pouze klimatologům. Musíme naslouchat všem odborníkům. I těm, kteří upozorňují, že obnovitelné zdroje prostě nejsou stabilní a musí být kryty jinými zdroji.

Proč se necháváme dobrovolně zatlačit do kouta, abychom se v něm klepali strachem, jestli půjde elektřina, jestli bude teplo? Copak nám nestačí ty šílené měsíce s covidem? Přijde zima a máme problémy. Tohle přece platilo kdysi, než přišla spousta skvělých vynálezů, díky nimž si teď prostě můžeme v klidu zatopit. Teda my bohatší, spousta chudých lidí má problém. Ten bychom měli řešit, aby si mohli zatopit taky. A ne dělat všechno proto, abychom ten problém měli i my.

Když se nebudeme muset klepat zimou, tak budeme moci přijít s dalšími skvělými vynálezy. Lidé nepochybně dříve či později vyřeší akumulaci energie, budou ještě mnohem modernější obnovitelné zdroje, které budou bezemisní ale zároveň i schopné pokrýt energetické potřeby. Ale zatím to ještě neumíme. A rozhodně se k tomu nepřiblížíme tím, že úmyslně zchudneme, schválně se dostaneme do pasti nedostatku elektřiny a budeme se bát zimy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist