Koronavirus a globální oteplování nás volají k ‚ekologické přestavbě,‘ káže papež František

Uveřejněno dne 2 března 2021 000 11:40

„Propuknutí pandemie v širším kontextu globálního oteplování, ekologické krize a dramatické ztráty biodiverzity představuje pro naši lidskou rodinu předvolání, aby jinak vymyslela svůj kurz, kála se a provedla ekologickou přestavbu,“ řekl papež ve středečním poselství k plenárnímu zasedání Pontifikální akademie věd.

Tato přestavba musí stavět na „všech našich Bohem daných darech a talentech, abychom prosazovali hodnotu ‚lidské ekologie‘ naší vrozené důstojnosti a společného údělu,“ dodal pontifik.

To není poprvé, kdy František poukazoval na předpokládanou vazbu mezi koronavirem a lidskou nedbalostí při ochraně stvořeného a při řešení globálního oteplování.

V dubnu se papeže britský žurnalista Austen Ivereigh ptal, zda je krize COVID-19 příležitostí k „ekologické přestavbě,‘ načež pontifik znovu ujistil o své víře, že tato pandemie je „odpovědí přírody“ na lidské pochybení při péči o planetu.

„Ve španělštině je pořekadlo: ‚Bůh vždy odpouští, my odpouštíme někdy, ale příroda neodpouští nikdy‘,“ řekl v tomto interview František. „Nereagovali jsme na částečné katastrofy. Kdo dnes ještě mluví o požárech v Austrálii nebo si vzpomene, že před rokem a půl mohl přes Severní pól přeplout člun, protože ledovce roztály? Kdo teď ještě mluví o povodních?“

„Nevím, je-li to pomsta, ale je to odpověď přírody,“ uzavřel to.

Podobnou myšlenku papež vyjádřil i v březnu tvrzením, že pandemie koronaviru je pláčem přírody vyzývajícím lidstvo, aby se lépe staralo o stvořené.

Po otázce žurnalisty, zda je pandemie COVID-19 způsobem „pomsty“ přírody vůči lidstvu, poukázal pontifik, že příroda se dožaduje pozornosti.

„Požáry, zemětřesení… příroda propuká v hysterii, abychom převzali odpovědnost za péči o přírodu,“ řekl.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist