SPOLEČNOST: Silný názor

Uveřejněno dne 2 března 2021 000 11:42

Ano, mám silný názor na slepičí vejce. Zatleskal jsem sněmovně, že posunula dál návrh zákona o zákazu klecového chovu slepic. Tleskal jsem v souladu se zásadou, že správné je to, co odpovídá mému názoru, tím spíš, když je to názor tak silný, jako je ten vzhledem k slepičím vejcím. Sdílíme ho i v rodině a žena by mi uši utrhala, kdybych přinesl domů jinou krabici než tu správnou, s vejci snesenými slepicemi volnými, na svobodě kdákajícími. Ostatně, máme takové skoro před očima, v sousedství chovají hejno slípek i s kohoutem, hlídá to pejsek, je na to krásný bukolický pohled.

No a pak padnu na Facebooku na příspěvek pana Víta Kučíka, dlouho v Itálii pobývajícího:

Zhruba před 30 lety se zde v Itálii klecová forma chovu slepic zaváděla jako pokroková, hygienická a ohleduplná alternativa, protože předtím byly slepice v halách namačkané na sebe, vyčerpané a vystresované neustálým bojem s vrstevnicemi o místo u napajedla, brodily se neustále ve vlastních výkalech a predátorky oklovávaly slabši kusy.
V kleci byly v čistu a suchu (odpad propadával ihned dolů), méně se mezi nimi přenášely nemoci, vejce snášely do čistého, měly individuálně zaručenu porci granulí a vody (odpadá boj se silnějšími), a hlavně jim klec zaručovala individuální prostor a bezpečí před ostatními slepicemi.
Uplyne generace, v klecích vidí emotivně naladěná masa konzumentů symbol slepičího utrpení, a slepice se masově stěhují zpátky na zem, do výkalů, do přímého kontaktu jedna s druhou. Konzumenti si spokojeně připlácejí za vejce „allevamento a terra“ (chov na zemi) cca 10-25 % navíc s hřejivým pocitem humánního vztahu ke zvířatům. To je dokonalé win-win.
Karmické kolo udělalo další otočku…

Dočetl jsem a říkám si, a sakra, Facebook, to zase mi nějaký rejpal boří můj silný vaječný názor. Pravdu má klasik veřejného hlasu, když vyzýval k zákazu všech těch internetů! Nahlodaný jsem ale zůstal a pak se mi dostal do ruky podklad pro představenstvo komory veterinárních lékařů. S čísly. V klecích po deseti kusech zahyne 0,6 – 0,7 % slepic měsíčně. Ve velkých klecích s větším množstvím slepic zahyne 1 – 2 % měsíčně. Ve volném chovu v roštových halách je to 1 – 4 % v důsledku úrazů, udušení na hromadách nebo ve snáškových hnízdech. Nejhorší je to ve volném chovu ve voliérách, kde je velké množství nosnic, a tudíž je tu obrovský sociální tlak a při vysoké a členité technologii je velké množství úrazů.

Silný názor mi pukl, jako když se šlápne na vyfouknutou vaječnou skořápku. Jaké je jiné řešení? Nabídnu alternativní silný názor: vypustit slepice do přírody, ať klovou a snášejí všude, kde je napadne, jako je to v mém sousedství.

Jenže pak by svět byl samá slepice a vajíčko by stálo pětistovku. Zatracené silné názory… Není pohodlnější nemít žádný a pochutnávat si na smažených vejcích?

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist