Šéf OSN Guterres se dožaduje, aby se při restartu světa po COVIDu skoncovalo s uhlím

Uveřejněno dne 17 března 2021 000 13:03

Svět musí během restartu po koronaviru zastavit stavbu nových uhelných elektráren a místo toho se vrhnout na Zelené alternativy, prohlásil v sobotu generální tajemník OSN Antonio Guterres.

Guterres ve video-poselství Východoasijskému summitu 2020 vyzval všechny země, aby zavrhly uhlí a společně se chopily úsilí o jiné alternativy.

K tomuto účelu Guterres požadoval, aby „se zotavení z COVID-19 využilo ke snaze vybudovat Zelenou, klimaticky odolnou ekonomiku a dopracovat se do roku 2050 k uhlíkové neutralitě.“

„To s sebou ponese také vytváření pracovních míst, čímž se sníží nerovnost a vyřeší se znečištění vzduchu, která dusí mnohá asijská města. Chválím nedávné rozhodnutí Číny, Japonska a Korejské republiky zavázat se k nulovým emisím,“ dodal tento portugalský socialistický veterán.

„Země také musí uhlík zpoplatnit a skoncovat s dotacemi fosilních paliv. Naše reakce na krizi COVID-19 musí být provázaná s Pařížskou dohodou a s Cíly trvale udržitelného rozvoje. Ve veškerém tomto úsilí můžete počítat s podporou systému Spojených národů.“

V jeho apelu se zrcadlí červencová výzva Světového ekonomického fóra (WEF) předkládající jeho touhu po skončení koronavirové pandemie přebudovat svět podle svého střihu.

Jak už Breitbart News referoval, výkonný předseda a zakladatel WEF Klaus Schwab řekl, že koronavirová krize představuje příležitost pro vznik „nového druhu kapitalismu“ a pro „velký restart“ globální ekonomiky, politiky a společnosti.

Natěšený Schwab tvrdil, že neo-liberalismus je mrtvý a s ním i tradiční pojetí ekonomického kapitalismu.

Místo něj budou nastoleny „Metriky kapitalismu zainteresovaných,“ kdy WEF zařídí, aby svět pokročil podle soustavy jimi stanovených všepostihujících pravidel, která určují „sociální spravedlnost“ jako klíčovou složku svého odváženého nového světa.

Tím se restrukturalizuje způsob, jakým podnikáme, podle nového modelu „velkého restartu“ argumentoval Schwab s dodatkem, že koronavirovu krizi předjímá jako příliš dobrou příležitost, aby se jí nevyužilo k „přehodnocení posvátných krav systému před pandemií.“

Jednoduše řečeno Schwab věří, že nastal čas pro „kapitalismus nového střihu“. Dodává:

Velký restart by měl dát hlas těm, kdo byli ustrčeni stranou tak, aby všichni, co jsou ochotni „přetvářet“ budoucnost, to dělat mohli. Ten restart, který potřebujeme, není revolucí nebo posuvem k nějaké nové ideologii. Některé pilíře globálního systému bude třeba nahradit a jiné opravit nebo posílit. Abychom dosáhli sdíleného pokroku, prosperity a zdraví, tak to nevyžaduje nic více nebo méně.

Nakonec Schwab říká, že ta pravidla pro obchod, daně a ochranu konkurence, která představovala desetiletí neoliberálního vlivu, jsou pryč.

Více se toho předloží příští rok na globálním summitu WEF 2021 ve Švýcarsku.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist