Polsko musí s takovým kšuntem jako Zelená energie skoncovat, aby neskončilo jako Texas, říká polský spisovatel žijící v USA

Uveřejněno dne 17 března 2021 000 13:06

Propadnutí Polska Zeleným energiím mu asi vybuchne do tváře.

Nebezpečí pro Polsko z přijímání Zelených energií se ukázalo při nedávné tragédii v Texasu, varoval během interview s polským mediálním kanálem Do Rzeczy vlivný konzervativní spisovatel Wojciech Cejrowski.

„Texas upadl do situace, v níž lidé kvůli Zelené energii umírali. Mrzli ve svých domovech, protože ty Zelené větrné turbíny zamrzaly. V amerických domech, vyžaduje všechno, včetně topení, elektřinu,“ vysvětloval Cejrowski, který ve Spojených státech žije.

Tento spisovatel zdůrazňoval, že elektřina přeci nemůže záviset na klimatu, a poukazoval, jakou udělal Texas chybu, když si z politických důvodů zakládal dodávky elektřiny na Zelené energii.

Varoval, jak byla ta politicky korektní výroba 25 procent texaské energie z větrných turbín neuvěřitelným rizikem.

„Spoustu lidí ten výpadek elektřiny zabil a mnozí lidé a přes polovinu domácnosti bylo uvrženo na úroveň zemí třetího světa. Lidé se choulili doma a vyhřívali si obýváky zahradními grily,“ líčil publicista.

Cejrowski si ovšem myslí, že i Poláci asi brzy podobné zážitky jako Texasané poznají kvůli nedávným slibům a činům současné vlády. Polský ministerský předseda Mateusz Morawiecki totiž při mnoha příležitostech prohlašoval, že klima patří k polským prioritám a tak chce ustupovat od uhelné energetiky, a že tedy chce transformaci polské energetiky postavit na těchto dvou pilířích.

„Zavírání uhelných dolů a elektráren s kombinovanou výrobou tepla v podstatě znamená, že lidé budou mrznout úplně jako v Texasu,“ říká Wojciech Cejrowski.

FB/Wojciech Cejrowski

Spisovatel na lidi naléhal, aby nebrali ty „klimatické povídačky“ vážně a kladli odpor vládním klimatickým prioritám. Konstatoval, že jelikož má Polsko uhlí, tak může zajistit, aby měli jeho občané neustálé zásobování energií z uhlí.

„Zavírání uhelných dolů a tepelných elektráren a tepláren v Polsku v podstatě znamená, že lidé tam budou mrznout jako v Texasu. Měli bychom spoléhat na své vlastní zdroje, když je máme. Můžeme upravit uhelná topeniště, aby méně pálila a měla menší emise, jelikož to je prospěšné, když ale zhasneme topeniště a přejdeme na větrníky, tak se stačí podívat jen do Texasu a uvidíme, co nás čeká,“ varoval.

Cejrowski uváděl, že ta Zelená energie, není ve skutečnosti zrovna levnější než ta konvenční, cena Zelené energie postihne ty chudé, zatímco bohatým tolik nevadí, že zaplatí trochu více.

Zmínil se také o dodatečných nákladech Morawieckim plánované transformace energetiky.

„A kam pošlete polské horníky, až jim zavřete doly? Aby montovali větrníky? Ty vyrobené v Číně?“ říkal.

Publicista na lidi naléhal, aby ty větrné turbíny demokraticky zavrhli, než budou moci spáchat daleko větší škodu a než „Polsko klimatem posedlí fanatici doženou k takovému kolapsu civilizace jako v Texasu.“

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist