Hlavou zeď neprorazí ani ekologický aktivista

Uveřejněno dne 10 května 2021 000 12:37
Momentálně u nás leží sníh, mrzne a nefouká. Solární ani větrné elektrárny tudíž nevyrábějí žádnou elektřinu. Rozsvítit a zatopit si ale chce každý, dokonce i ekologický aktivista.

Naprosto chápu, že opravdovým aktivistům (profesionálové živení zelenou lobby to dělají pro peníze) jde o lepší životní prostředí. V tom jim musí fandit každý normální člověk. Diskutabilnější už je, že tlak aktivistů vede často ke zdražování všeho možného (tady jásají hlavně zmínění profesionálové), například elektřiny, když se mohutně dotují různé zelené zdroje. Takoví Němci mohou vyprávět, jak jim kdysi politici řekli, že je přechod na zelené zdroje vyjde na jeden kopeček zmrzliny měsíčně. Ve skutečnosti je dnes cena elektřiny v Německu nejvyšší v Evropě a dále roste. Za to, kolik si musí Němci za zelenou elektřinu připlatit, by si mohli dát tolik zmrzliny, až by jim to nejspíš nebylo milé. Horší však je, že ač to nevypadá, tak i V Německu žijí chudí lidé, a ti mají problém zaplatit drahé účty. Koneckonců i u nás připlácíme na podpoře zeleným zdrojům (hlavně solárům) přes 40 miliard ročně. A 300 tisíc lidí tady trpí energetickou chudobou, což znamená, že nemají dost peněz, aby si mohli dostatečně vytopit své byty či domy. Nejen tyhle lidi další zdražování elektřiny a tepla rozhodně nepotěší. Ale budiž, i tohle bych od aktivistů bral. Prioritou je pro ně životní prostředí, ne cena energií. Spousta jiných lidí, podle volebních výsledků bych řekl, že většina, to má zcela opačně. Od toho jsou politici, aby našli rozumný kompromis.

Co mi ale hlava nebere, je, že aktivistům nedochází, že kde nic není, ani smrt nebere. Když si přečtete, co píšou, tak oni by chtěli vypnout uhelné elektrárny, řada z nich i jaderné. A zkrátka nedokážou pochopit, že obnovitelné zdroje například právě v zimě prakticky nic nevyrobí. Prostě nevyrobí. Nic, nebo skoro nic.

Oni se pořád ohánějí nějakými průměrnými hodnotami. Když někdy v létě zafouká, tak se hned vychloubají, kolik toho vyrobily větrníky. Neustále se ohánějí tím, že Česká republika v celoroční bilanci zatím stále ještě poměrně dost elektřiny vyváží. Ovšem buď jim opravdu nedochází, nebo to záměrně zatajují, že třeba teď bychom bez uhelných elektráren byli skutečně v průšvihu. Protože obnovitelné zdroje nevyrábějí nejen u nás, ale nikde. Takže by ani nebyla šance nějakou elektřinu dovézt ze zahraničí. Možná takových dnů či týdnů není zas tak moc. Ale bohatě stačí. Jen si to představte, že zrovna, když venku mrzne, vám týden nepůjde elektřina a nebude hřát topení. Jeden hloupý týden. A nejenom, že nepůjde u vás doma, ale nepůjde nikde. Asi nemá smysl spekulovat, o jak šílený průšvih by se jednalo.

Ale aktivisty to nejspíš nezajímá. Oni mají své průměry a svá dogmata. Teď třeba nejvíc řeší, že je nutné zabránit tomu, aby dostala Elektrárna Počerady výjimku na vypouštění emisí rtuti. Tedy výjimku, o kterou žádají prakticky všechny uhelné elektrárny v Evropské unii. Tu výjimku žádá elektrárna proto, aby mohla projít modernizací a byla ekologičtější. Aktivisté ale křičí – okamžitě ji vypněte.

Ano, vypouštění rtuti do ovzduší určitě není žádná paráda. Naopak, je to zdraví škodlivé. No jo, ale když vypneme zdraví škodlivé elektrárny a teplárny, za které nemáme náhradu, tak budeme bez proudu a tepla. A to nám na zdraví uškodí ještě daleko víc, resp. stálo by to spoustu životů. Copak to opravdu ti aktivisté nechápou?

Měli by křičet ne kvůli výjimce, ale kvůli výstavbě nových zdrojů. To, že je nemáme, je ten opravdový problém. Naštěstí máme aspoň ještě ty uhelné elektrárny.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist