Aktivisté „nechtěně“ navrtali 100 děr do elektrárny

Uveřejněno dne 18 května 2021 000 13:42
Aktivisté navrtali 100 děr do elektrárny Chvaletice. Teď stojí před soudem a tvrdí, že škodu způsobili nechtěně. „Kdybychom chtěli elektrárnu poškodit, měli jsme k tom spoustu jiných příležitostí,“ řekl jeden z nich. Z toho mrazí.

Když malé dítě něco rozbije, většinou se vymlouvá na to, že to bylo nechtíc. Občas to je pravda, občas ne, ale hlavně je to malé dítě, které zkrátka ještě nemůže být zcela odpovědné za své činy. Od toho jsou rodiče a škola, aby ho vychovali a naučili, co se smí dělat, a co už ne.

Dospělí lidé ale za své činy odpovědní jsou. Moc dobře vědí, co můžou, a co je za hranou slušného vychování, nebo dokonce zákona. A pokud to náhodou nevědí, tak neznalost zákona neomlouvá. Pokud někdo zákony porušuje, je zde policie a justice, aby zjednala nápravu.

Když si skupina dospělých jedinců naplánuje akci, pořídí horolezecké vybavení, vleze na soukromý pozemek notabene do elektrárny, která má logicky zvlášť chráněný režim, vyleze na chladicí věž a vyvrtá tam 100 děr, tak nepochybně moc dobře ví, že páchá trestný čin.

Výmluvy na to, že škodu způsobili nechtěně, jsou tak vyloženě trapné. Ale dokážu je pochopit. Aktivistům hrozí vězení, kterého se nejspíš logicky bojí, tak se vymlouvají.

Mnohem víc mě ale děsí jejich věta, dovolím si znovu citovat: Kdybychom chtěli elektrárnu poškodit, měli jsme k tom spoustu jiných příležitostí.

Co to znamená? Že by dali do elektrárny nálože, nebo do ní narazili letadlem? Nevím, ale přijde mi děsivé, že o tom tihle lidé vůbec přemýšlejí. Jednalo by se totiž o terorismus.

Mimochodem, kdyby se jim povedlo elektrárnu poškodit třeba před pár dny, tak by možná opravdu nastal blackout, který hrozil celé Evropě a který mj. i chvaletická elektrárna pomohla odvrátit. Už samotné riziko bylo totiž také výsledkem činnosti všemožných aktivistů, kteří tak dlouho bojují proti uhelným a jaderným elektrárnám, až se Evropa dostala do situace, kdy si nemůžeme být jistí, jestli najednou všechno nezhasne. Za tohle ovšem žádnou odpovědnost nejspíš bohužel nikdy neponesou. Za 100 navrtaných děr ji ale nést musejí. Dobře jim tak.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist