Pokrokový Evropský Zelený úděl uvázl na „barbarech z východu říše“

Uveřejněno dne 18 května 2021 000 13:46

Skupina středo a jihoevropských zemí se semknula, aby zablokovala velmi restriktivní Zelený seznam průmyslů, které byly klasifikovány jako „čisté“, „neutrální“ nebo „špinavé“.

Pandemie koronaviru odvrátila pozornost od jiných témat, která teď vyplouvají na povrch, z nichž jedno je Nový Zelený úděl schválený s fanfárami v prosinci 2019 bruselským summitem.

Ten úděl samotný je deklarace, která měla být naplněna konkrétním obsahem především rozdělením všech sektorů v energetice, průmyslu a službách na to, co je Zelené a trvale udržitelné a co není, připomíná Lenka Zlámalová ve svém komentáři pro Echo24.

Evropská unie ve jménu taxonomie by sama ze své zvůle měla vytvořit konkrétní seznam, které technologie jsou „trvale udržitelné“ a které jsou „špinavé“. Podle tohoto seznamu by měli bankéři pak „hodnotit“ riziko, které s sebou určité průmysly nesou. Trvale udržitelné technologie a průmysly by dostávaly půjčky a pojištění se značně nižší úrokovou sazbou než ty špinavé. Tento finanční příplatek za „zločinnost“ měl postupně ty zločinné ekonomicky zadusit.

Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans oznámil vznik „prvního světového Zeleného seznamu.“ Rok však uplynul a žádný Zelený seznam neexistuje. Země Evropské unie se nemohou shodnout, co je čisté a co špinavé. A to přes skutečnost, že přinejmenším dočasně dostaly neutrální kategorie obory, pro které nejsou činitelé a politici ještě ochotni přijmout jasné rozhodnutí.

18. prosince, tj. v den konečného termínu pro komentáře od členských zemí, dorazilo ve formě tisíců stránek 46 591 komentářů.

Především se však skupina zemí Střední a Jižní Evropy semknula, aby zablokovala rozhodnutí o velice restriktivním Zeleném seznamu.

Klasifikace rozdělující na „čisté“ a „špinavé“ průmysly se už odhlasuje většinou, proto je nutno dát dohromady blokovací menšinu. Ta skupina se skládá z Bulharska, Kypru, Česka, Chorvatska, Polska, Maďarska, Malty a Rumunska. Společný dokument jasně stanovuje, co by se v taxonomii mělo konkrétně upravit a co by nemělo být zahrnuto v kategorii trestaných, špinavých podniků.

Hlavní je úsilí udržet zemní plyn v „neutrální“ kategorii. Státy argumentují, že ten je jednou z mála opravdu realistických a průchodných cest, jak se odpoutat od uhlím poháněných elektráren směrem k čistší ekonomii.

Ale není to jen plyn. Na summitu, kde český ministerský předseda Andrej Babiš Nový Zelený úděl podepsal, slíbil, že zajistí, že jaderná energie bude mezi trvale udržitelnými technologiemi. Přinejmenším to znamená tlačit na to, aby nakonec skončila v neutrální kategorii jako plyn.

Je ještě dost času. Ten neblaze proslulý „Zelený seznam“ se nevytvoří okamžitě, ale toho času je nutno využít moudře, aby se vyjasnilo, co je naším zájmem a začít to prosazovat. Koalice zdrženlivých států se už jasně zformovala. Teď je otázkou, kolik z těchto zemí (z nichž jen menšina má jaderné elektrárny) bude ochotných prosazovat jadernou energii přinejmenším do neutrální kategorie navíc k zemnímu plynu.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist