Korupce, ochrana klimatu a ruský plyn

Uveřejněno dne 24 května 2021 000 13:09
Míra lží a špinavostí kolem tzv. klimatické změny přesáhla další mez. V Německu založili Nadaci na ochranu klimatu, jejímž jediným cílem je přitom zvýšit závislost země na ruském plynu.

Někteří politici se dokonce nestydí tvrdit, že jde o nejekologičtější variantu.

V minulém blogu jsem psala o ekozvěrstvu jménem spalování biomasy. Ještě větší špinavostí je ale urputná snaha, aby jedním z vítězů celého klimatického šílenství bylo Rusko a jeho export plynu. Je evidentní, že němečtí politici už proto udělali hodně. Rozhodli o uzavření jaderných i uhelných elektráren, a teď dělají všechno možné i nemožné pro dokončení plynovodu NordStream 2, který přivede do Německa ruský plyn.

Tento plynovod přitom vadí řadě států, Evropskému parlamentu, i USA, i když ti sledují hlavně svůj zájem a rádi by do Evropy vozili vlastní plyn.

Němečtí politici jdou ovšem tvrdě za svým cílem. Například premiérka spolkové země Meklenburska-Předního Pomořanska Manuela Schwesigová, kde se také plynovod staví, prohlašuje, že projekt za 11 miliard eur, dodá do Německa ruský zemní plyn, který je ekologičtější než americký zkapalněný plyn.

Němci si dokonce založili zmíněnou Nadace pro ochranu klimatu a životního prostředí, která má oficiálně financovat projekty, které chrání klima a přírodu.

Jejím skutečným cílem je ale podpora pro ruský zemní plyn. V místním parlamentu nadaci podpořily strany SPD, CDU a Levice, které normálně společně nehlasují. Asi není překvapením, že do nadace vložila 20 milionů eur (520 milionů korun)společnost NordStream 2 AG (dceřiná firma Gazpromu). Spolková země přispěje stonásobně menší částkou – 200 tisíc eur.

Proč to všechno asi němečtí politici dělají? Myslíte, že opravdu věří, že je ruský plyn ekologický? To asi ne, tak hloupí snad nejsou ani ekologičtí aktivisté. Při spalování plynu sice vznikají jen asi poloviční emise CO2, než při spalování uhlí, je tu však jedno obrovské ALE. Při těžbě i přepravě plynu uniká metan, a ten má mnohonásobně větší dopad na oteplování planety. Metan uniká při těžbě všude, i v zemích, které dbají na ochranu životního prostředí. Rusko na ní nedbá, je tudíž vysoce pravděpodobné, že metanu uniká spoooousta. A je tak dost možné, že využívání ruského plynu je dokonce méně ekologické než spalování uhlí.

Jen se o tom hrozně málo mluví a dokonce se najdou politici, kteří ruský plyn plamenně obhajují coby ekologický zdroj. A aby toho nebylo málo, tak je možné, že Evropská komise dokonce umožní, aby plyn mohl být dotován coby surovina, která nahradí uhlí.

Proč se to všechno děje? Je to jen náhoda? Jsou ti politici opravdu tak hloupí? A, nebo jde o důsledek obří korupce, která začíná tím, že Gazprom sponzoruje fotbal, dává miliony do rádobyklimatických nadací, a končí tím, že sype i přímo do kapes oněch politiků? Přímé důkazy nemám, takže to nemůžu tvrdit. Ale můžu si něco myslet. A já si to taky myslím.

Co si myslíte vy? Napište to do komentářů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist