Vynalézavost zelených bijců dálnic nezná mezí

Uveřejněno dne 24 května 2021 000 13:11
A smutné je, že žádná z vládních garnitur tomu není schopná udělat legislativní přítrž, byť ta poslední to už aspoň mnoho let slibuje. Ale skutek utek.

Nejnověji podali odpůrci stavby dálnice D49 mezi Hulínem a Fryštákem proti vydanému stavebnímu povolení celkem pět rozkladů. A jejich zdůvodnění? Žádné. Prostě pět prázdných papírů, asi jenom nadepsaných: „Podávám rozklad“.

Co musí udělat stavební úřad? Podle zákona je vyzve k doplnění a běží jim lhůta na doplnění údajů. Je jasné, že tito odpůrci, nazvěme je v dalším textu už jen jako škodiči, nemají jiný úmysl, než zdržovat. O nějaké argumentaci tu nemůže být řeči.

Takže stavební úřad je vyzve k doplnění údajů. Předpokládám, že v poslední den lhůty pošlou doplnění, že v lokalitě se nalézá brouk pytlovousý, který by byl ohrožen a proto navrhují vést dálnici obloukem o 15 km delším s tunelem v délce 7 kilometrů.

Druhý ze škodičů namítne, že protihluková stěna je proti původnímu projektu posunuta o 20 cm ve směru k vozovce a proto je provedení stavby nepřípustné.

Třetí škodič možná uvede, že výsledek odvolání mu nebyl doručen do místa bydliště, ale do místa přechodného bydliště, které ale podle § 26, odst. c), zákona 126/1995 ve znění novel z roku 1998, 2002, 2010 a 2014 lze použít jako místo doručení pouze v případě, že se tam trvale zdržuje, což on ale v inkriminované době nesplňoval …. .

Roztočí se zase kolotoč sporů, soudních jednání, protahování. A to je to jediné o co škodičům jde. Dálnice se stejně nakonec postaví, akorát bude dražší a ekologické škody způsobené provozem po malých silnicích mezitím vzrostou.

Přitom by stačilo jednoduše onen rozklad doložený prázdným papírem rovnou zamítnout a jako zdůvodnění vložit prázdný papír. Prostě jen napsat: „Zamítá se“. Mohlo by být docela veselé sledovat jak by pak škodiči argumentovali až by se chtěli soudně přít. Jistě by bylo zajímavé vidět, jak se dá vysvětlit argument v podobě prázdného NIC v obálce.

Škoda, že takovým škodičům nelze třeba vypnout proud. Ta elektřina se musí vyrobit někde, kde lidem elektrárna pod okny taky asi není zrovna po chuti. Ale ono by stačilo začít tím, že v případě zamítnutí jejich rozkladu jako neoprávněného, by jim byla předepsána náhrada za práci a mzdy úředníků.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist