Problémy zůstávají i pod tlustým kobercem

Uveřejněno dne 1 června 2021 000 12:09
Někteří lidé mají tendenci zametat problémy pod koberec a tvářit se, že neexistují. Ony se ale dřív nebo později objeví, a jsou většinou ještě větší. Co asi tak vyroste z vrtulí větrných elektráren, které zametou do uhelných dolů?

Čtete správně. V Americe začínají i zelení optimisté zjišťovat, před čím realisté varují už docela dlouho. Obnovitelné zdroje energie jsou sice určitě fajn z hlediska emisí při výrobě elektřiny, ale rozhodně nejde o jakési perpetuum mobile, které by nijak nezatěžovalo přírodu, i když se tak jejich zastánci často tváří. Na výrobu obnovitelných zdrojů, ať už větrných či solárních, je třeba obrovského množství energie, ale také několik vzácných nerostů, které těží často děti v Africe pro čínské firmy. Zároveň mají i obnovitelné zdroje svou omezenou životnost a po jejím uplynutí zůstává místo zdrojů elektřiny spousta odpadu. Staré solární panely, vrtule větrných elektráren. Všechno prakticky nerecyklovatelné věci.

Vzhledem k obrovskému rozmachu obnovitelných zdrojů bude samozřejmě přibývat i zmíněného odpadu. V Americe už je to začíná dobíhat. Na skládkách se tam povalují tisíce obřích vrtulí větrných elektráren, což logicky začíná vadit.

Takže vymysleli věc, která mi přijde bizarní a zároveň symbolická. Ve státě Wyoming chtějí zahrnovat staré vrtule větrníků do bývalých uhelných dolů v rámci jejich rekultivace. Lopatky turbíny jsou prý ze skleněných vláken a neobsahují žádné škodlivé chemikálie, takže je to prý v pohodě. Takže ošklivé uhlí nahradíme větrníky, které potom budeme zakopávat místo uhlí do dolů, protože nevíme, co s nimi?

Tohle fakt někdo myslí vážně? Teď to možná ještě jde, ale co budou dělat, až zahrnou všechny doly? Co kdyby se spíš někdo zamyslel nad skutečně udržitelným rozvojem obnovitelných zdrojů energie? Co kdyby konečně začali lidi myslet opravdu ekologicky a zároveň racionálně? To ale nejspíš nehrozí, protože ta současná zelená cesta není ve skutečnosti vůbec o udržitelném rozvoji a ochraně životního prostředí, ale v první, a nejspíš i druhé a třetí řadě jen a především o nepředstavitelném byznysu.

A taková zelená cesta se mi nelíbí. Planetě totiž mnohem víc škodí, než pomáhá. A proto já i nadále půjdu svou zelenou cestou a budu na všechna rádoby ekologická zvěrstva typu biomasa, plyn či odpad z OZE upozorňovat.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist