Teď by měla Greta začít opravdu křičet

Uveřejněno dne 9 června 2021 000 9:58

Bohužel se děje přesně to, před čím se snažím varovat. Údajně „zelené“ plány se začínají naplňovat, ovšem životní prostředí i klima zapláče. V hlavních rolích biomasa, plyn, vychytralí politici a hloupí aktivisté.

Německé ministerstvo hospodářství připravuje miliardový dotační program pro podporu plynových elektráren a přestavbu současných uhelných elektráren na zařízení pro spalování biomasy. Cílem je zajištění dostatku výkonu pro náhradu jaderných a uhelných zdrojů.

Bum. Kolik jsme slyšeli plamenných projevů o nutnosti boje proti změnám klimatu? Kolik jsme viděli demonstrací proti hroznému jádru a uhlí? Kolik jsme četli oslavných článků, že energetiku spasí obnovitelné zdroje? Když se někdo ozve, že to není tak jednoduché, že zejména v zimě solární ani větrné elektrárny prakticky nevyrábějí, že není zdaleka vyřešená akumulace, že chybí infrastruktura, je umlčován, dehonestován a nálepkován. Sama to občas vidím v komentářích pod svými blogy.

Už dost lidí mi napsalo, že jsem buď hloupá, nebo placená jadernou či uhelnou lobby. Já přitom neustále opakuju to samé. Vadí mi, když se z ekologie dělá fíkový list pro kšefty. A dvojnásobně mi vadí, když jsou ty kšefty navíc špinavé. A to jsou v případě plynu a biomasy doslova. Můžou se totiž tvářit zeleně jako vodník a brčál dohromady, ale nic to nezmění na faktu, že z pohledu životního prostředí i klimatu je jak průmyslové spalování biomasy, tak těžba a spalování plynu minimálně stejně škodlivé, jako jádro a uhlí.

Je tu navíc jeden obrovský rozdíl. Na příkladu zmíněného Německa je krásně viditelný. Jaderné i uhelné elektrárny tam stojí a fungují. Ovšem překotně se vypínají, aby se místo nich mohly postavit nové na plyn a biomasu. To vše za mohutného sypání peněz různými směry. Kam všude tečou, a do jakých kapes odkapává, by určitě vydalo na parádní detektivku. Nebo spíš na televizní seriál. A byl by pořádně dlouhý. Jedna z mnoha lží, která zejména nástup zemního plynu provází, totiž je, že jde jen o jakési přechodné palivo. Jenom na chvilku, než tedy ty obnovitelné zdroje opravdu energetiku spasí.

Copak tomuhle někdo může věřit? Fakt si někdo myslí, že někdo investuje miliardy do nových elektráren, plynovodů a další infrastruktury s tím, že to všechno za pár let zavře? To je zhruba stejný nesmysl, jako když někdo tvrdí, že je spalování biomasy uhlíkově neutrální, protože emise ze spálených stromů zachytí stromy nové. Myslím, že by stačil matematicky jen průměrně zdatný žák druhého stupně základní školy, aby spočítal, že ani jedna rovnice opravdu nesedí.

Fakta se totiž dají sice všelijak zakrývat a ohýbat, ale nedají se změnit. Takže je jasné, že na rozdíl od uhlí, které už se dá opravdu využívat jen dočasně, protože zkrátka dojde, budeme plyn dovážet a spalovat dlouhá desetiletí. A bude vesele unikat metan při těžbě i přepravě, a pak budou do ovzduší proudit emise při spalování v elektrárnách. A stejně tak je jasné, že když jedna britská elektrárna na biomasu ročně spálí 15 milionů tun dřeva, což odpovídá vykácení lesa o rozloze zhruba 12 000 km2, jak to asi dopadne, když se rozjedou další takové elektrárny v Německu a v dalších zemích. Budou se kácet lesy ve velkém. A protože v Evropě jich ani zdaleka tolik nemáme, tak se budou kácet jinde. A dřevo se bude přepravovat na obrovských lodích po celém světě. A z biomasových elektráren budou samozřejmě unikat do ovzduší emise.

Vážně si někdo myslí, že když Evropská unie napíše na papír, že biomasa je uhlíkově neutrální, nebo že plyn je nízkoemisní, protože se zavřou oči nad úniky metanu při těžbě a přepravě, že se to stane pravdou? Věří někdo tomu, že klima tomu uvěří a přestane se měnit?

Právě teď by Greta měla začít panikařit a křičet. A spolu s ní i my všichni. Protože klima se nám bude měnit dál, ale navíc si to pořádně zaplatíme.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist