Ropáci porazili žalobu Gretény řízeného New Yorku na jimi způsobenou klimatickou změnu

Uveřejněno dne 9 června 2021 000 10:14

Federální odvolací soud ve čtvrtek při odvolání New York City usilujícího o proces s pěti největšími ropnými společnostmi k jejich žalobě za klimatickou změnu rozhodl ve prospěch těchto společností.

Odvolací soud Spojených států v druhé instanci rozhodl, že New York City nemůže pět firem Exxon, Chevron, ConocoPhillips, BP a Shell hnát k odpovědnosti za škody způsobené globálním oteplováním podle zákona, který si pro sebe New York vytvořil.

Město těchto pět společností žalovalo roku 2018, ale pak federální okresní soudce také zamítl jejich žalobu s tvrzením, že problémy týkajícími se klimatické změny by se měl zabývat Kongres a vláda.

V dnešním rozhodnutí, v němž bylo odvolání New Yorku znovu zamítnuto, soudce řekl: „Potvrzujeme v podstatě ty samé důvody, jaké formuloval ve svém zdůvodnění okresní soud.“

„Globální oteplování představuje unikátní mezinárodní problém národního zájmu. To tudíž neodpovídá uplatnění zákona místního státu,“ napsal do rozsudku ve čtvrtek soudce odvolacího soudu USA Richard J. Sullivan.

„Město New York tyto postupy obešlo a místo toho si zavedli obžalobu podle státního zákona na pět ropných společností, aby proplatily škody způsobené těmito společnostmi výrobou svých produktů uznaných jako legální komerční výrobky a za prodeje fosilních paliv po světě. Když se o to město pokouší, tak se v podstatě snaží tento pečlivě zhotovený zákonný rámec vytvořený politickým procesem nahradit zfušovanými nároky podle státního zpovykaného zákona,“ uvedl soudce Sullivan.

Toto odmítnutí odvolání v případě New York City je výbuchem do tváře těm komunitám a dalším městům, které chtějí velké ropné společnosti hnát k odpovědnosti za škody způsobené klimatickou změnou. Soud dnes řek, že neexistuje žádná nejistota o tom, že státy a města nemají jurisdikci, aby žalovaly ropné společnosti za jejich příspěvky ke globálnímu oteplování, protože emise podléhají federálním předpisům.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist