Zničí šílené emisní povolenky Evropu?

Uveřejněno dne 17 června 2021 000 11:15
Cena tzv. emisních povolenek v Evropské unii v tomto týdnu poprvé přesáhla hranici 50 eur, což je asi 1300 korun za tunu. Děsivé je, že cenu táhnou nahoru nejen zelení bruselští ekofanatici, ale i spekulanti.

Děsivé je to proto, že příliš drahé povolenky můžou způsobit krachy evropských továren, ale taky tepláren a elektráren. Co by to znamenalo, asi není nutné rozvádět.

Samotný systém emisních povolenek je v principu samozřejmě správný. Vede producenty všeho možného k ekologičtějšímu chování. Jenže cesta do pekla je zpravidla dlážděna dobrými úmysly. Problémů, které z dobré myšlenky dělají ďábelský nástroj, je hned několik.

Tím prvním je, že systém funguje pouze v rámci Evropské unie. To je špatně hned z několika důvodů. Zaprvé, vzhledem k tomu, že smyslem emisních povolenek je zabránění změně klimatu, je nutné si uvědomit, že klima je globální. Klimatu je úplně jedno, jestli emise vypustila továrna v Česku nebo elektrárna v Číně. Tento problém je o to výraznější, že Evropská unie vypouští celkem jen asi 9% světových emisí. Samotná Čína jich vypouští 3x – 4x tolik a před časem oznámila, že minimálně do roku 2030 jich bude vypouštět stále víc a víc.

Problém je ovšem taky v tom, že kromě klimatu jsou už dnes globální i trhy. A pokud evropské firmy budou muset platit spoustu peněz ať už přímo za emisní povolenky, nebo za energie či jiné zboží, které je povolenkami zdražené, budou muset zdražit i své vlastní produkty. Ty se tak stanou na globálních trzích nekonkurenceschopné oproti produktům ze zbytku světa, kde žádné povolenky nikdo neřeší. To může vést jen ke dvěma věcem. Bud takové firmy zkrachují, o práci přijdou spousty Evropanů, státy přijdou o daňové příjmy atd. Nebo svou výrobu přesunou z Evropy na jiné kontinenty. Propouštění i daňové výpadky budou úplně stejné.

Dalším průšvihem je, že bruselští ekofanatici neustále mění a zpřísňují tzv. emisní cíle. Ale opět pouze pro státy EU, tedy pro státy, které na rozdíl od většiny světa už dávno emise snižují.

V neposlední řadě je obrovský průšvih, že systém emisních povolenek můžou ovlivňovat spekulanti. Právě ti pole odborníků stojí za nárůstem ceny nejvíce. Jak je tohle možné? Vysvětlení jsou možná dvě.

Buď to, stejně jako spoustu jiných věcí, někdo v Bruselu při přípravě celého systému zpackal. Nikterak by mě to nepřekvapilo. Nebo, a to by mě překvapilo ještě méně, nejde ve skutečnosti ani tak o klima, jako hlavně a především o peníze. A jako vždy poputují z kapes lidí (protože právě ti samozřejmě emisní povolenky ve finále zaplatí v dražší elektřině, teplu, výrobcích atd.) do kapes filutů.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist