G7 za svět rozhodla o zničení uhlí, zničení aut a odstranění uhlíku

Uveřejněno dne 17 června 2021 000 11:39

(AFP) – Vůdci G7 v neděli naléhali na zahájení nouzové aktivity k záchraně budoucnosti planety, jelikož dopracovali nové ochranářské a emisní cíle, aby uřídili klimatickou změnu a předvedli se, jak nakonec ten třídenní summit obrodil jednotu Západu.

Veterán ekologismu a pořadů o něm David Attenborough tomuto shromáždění nejbohatších národů světa kázal, jak se přirozený svět „hrozně ztrácí“ a jak je ve světě nerovnost rozšířená.

„Vědecké síly nás nutí, abychom zvláště v roce 2021 řešily otázku, zda jsme v důsledku těchto provázaných faktů už na pokraji destabilizace celé planety?“ řekl.

„Když je tomu tak, potom rozhodnutí, jaká učiníme v tomto desetiletí, zvláště rozhodnutí učiněná ekonomicky nejrozvinutějšími zeměmi, jsou těmi nejdůležitějšími v lidské historii.“

Tito vůdci, kteří po téměř dvou letech kvůli koronavirové pandemii vedou první osobní setkání, se dohodnou, že do konce desetiletí globálně ochrání nejméně 30 procent půdy i oceánů.

Tento dohodnutý „Přírodní pakt“ se pokusí zastavit a zvrátit ztrátu biodiverzity a také stanovili, že se zavazují do roku 2030 srazit uhlíkové emise na polovinu v porovnání s rokem 2010.

K tomu patří i zadušení používání toho „pořád neslábnoucího uhlí,“ tj. paliva, jehož emise neprochází žádným filtrováním, „co nejrychleji to půjde,“ skoncováním s většinou vládních podpor pro zámořský sektor fosilních paliv a zadušením benzinových a dieselových aut.

Hostitel tohoto shromáždění Boris Johnson blahořečil tomuto paktu, kdy říkal, že G7 chce „dotáhnout svět ke globální Zelené průmyslové revoluci, aby se transformoval celý způsob života.“

„Existuje přímý vztah mezi zadušením emisí, obrozením přírody, vytvářením pracovních míst a zajištěním dlouhodobého ekonomického růstu,“ dodával britský ministerský předseda.

Klimatická změna bylo pro G7 klíčovou prioritou a pro Británii i na summitu v Carbis Bay v jihozápadní Anglii, kde se pokouší položit základy pro hostitelství ekologistického summitu OSN COP26, který tam proběhne v listopadu.

Ale předtím, než byly tyto sliby formálně přijaty, tak jim eko-kampanisté zlořečili, že ty změny nevynucují v nezbytném rozsahu.

BRENDAN SMIALOWSKI/POOL/AFP via Getty Images

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist