Nenechte se zblbnout panikou Japonské tragedie

Uveřejněno dne 29 března 2011 000 13:44

japonsko2To co předvádí náš tisk a média už není o svobodě slova, ale o systematickém ohlupování veřejnosti a vytváření paniky.

Ty titulky z našich novin hovoří za všechno. Kdybych se měl podle nich řídit tak už bych se musel jít oběsit, protože podle tisku je situace bezvýchodná a hrozí zánik světa. Už to překračuje snad všechny meze slušnosti a už vůbec to není o informovanosti, ale o honbě na čtenáře. Klidně napíšou, že radiace v Tokiu je vyšší o 22%, ale už nenapíšou, že větší dávku dostanete když Vám budou dělat rentgenový snímek. Nebo, že voda je otrávena radioaktivitou a přitom v našich lázních jsou radiaktivní prameny, které jsou několikanásobně silnější a nikomu to nevadí. A tak žijeme v představě, že Japonci v panice po sobě šlapou a prchachají na druhý konec ostrova. Když se podíváte na zahraniční zpravodajství tak zjistíte, že to není pravda a že Japonci jsou velice disciplinovaný a soudržný národ.

Otázky novinářů, zda by jsme neměli odstavit naše jaderné elektrárny pokládám za tak hloupé, že nenacházím slušných slov. Temelín mám 2km od baráku a ráno po přečtení zpráv jsem se musel jít podívat zda je na svém místě a jestli se na něj neřítí tsunami a nebo jestli mu neodskočila 300tunová čepička. Vypadá to, že největší panika panuje v redakcích jak vymyslet co nejstrašnější titulek, který by přilákal zákazníky. Jako by nestačila panika na domácí scéně kdy noviny píší každý den jak jsme chudí a lidé se potácejí po ulicích bez peněz a pak v klidu napíšou, že maloobchodní tržby v lednu meziročně vzrostly o 6,8 procenta. Kde ty peníze berou, když žádné nemají a jsme takoví chudáci, že podle politiků z ČSSD a komunistů nemáme ani na chleba.

Podle zpráv z tisku se už řídí i parlament. Stačí napsat nějaký článek a v parlamentu je hned pozdvižení, odvolává se vláda, ministři, mění se zákony, utvářejí se nevyšetřovací komise atd. A proto by to chtělo trošku brzdit a když se novináři dovedou sejít a domluvit se když jim jde o zisk tak by se taky mohli domluvit, že nebudou psát neověřené a někdy přímo vymyšlené zprávy.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist