Kolik vlastně zaplatíme v Praze za snižování emisí?

Uveřejněno dne 8 července 2021 000 10:20
Pražský magistrát si schválil Klimatický plán, díky němuž se mají do roku 2030 snížit emise o 45% oproti roku 1990. Cena 230 miliard korun českých mi ovšem vyrazila dech.

Původně jsem si myslela, že jde o snížení emisí o 45% oproti dnešku. To by bylo hodně radikální a cena by mi sice přišla taky vysoká, ale asi nějak logicky odůvodnitelná. Jenže problém je v tom, že oproti roku 1990 už do dneška Česká republika snížila emise asi o 37%, jak mi napověděl google. Nepovedlo se mi ovšem najít, jak je na tom přesně Praha, ale přepokládám, že čísla nebudou nějak dramaticky odlišná. I když v Praze asi oproti celé republice mnohem víc emisí vytváří doprava. Proto mě dost překvapilo, že součástí klimatického plánu není dostavba Městského ani Pražského okruhu, ani výstavba metra D. To jsou přece projekty, které by v Praze díky snížení dopravy snížily emise a výrazně zlepšily ovzduší.

Pokud někdo znáte přesná čísla za Prahu, napište mi to prosím do komentářů. Text případně opravím. Zatím budu vycházet z celorepublikových čísel. Pokud jde o snížení emisí o 45% procent oproti roku 1990, znamená to, že 230 miliard se zaplatí za snížení o nějakých 7%. To mi přijde jako neskutečné mrhání. Každé procento dolů tedy Prahu (případně EU atd.) vyjde na více než 30 miliard korun.

Navíc jde pouze a jenom o Prahu. Kolik by něco takového stálo v celé republice? A kolik tedy bude stát snížení o 55% oproti roku 1990, jak požaduje Evropská unie? Uznávám, že to počítám laicky, ale zkrátka mi vycházejí naprosto neuvěřitelné sumy v bilionech korun, které někdo bude muset z něčeho nejdříve vydělat a pak zaplatit.

Je pravda, že jsem našla oficiální informace Evropské unie o tom, kolik bude stát tzv. Zelená dohoda pro Evropu (Green Deal for Europe). Cituji: Pro dosažení cílů Dohody v oblasti klimatu a energetiky do roku 2030 bude potřeba přibližně 260 miliard eur dodatečných ročních investic. Tedy každý rok asi 6,7 bilionu korun navíc, ke všem ostatním nákladům.

Odkud se takto obrovské peníze vezmou? Navíc v době, kdy se všechny státu mohutně zadlužují kvůli covidu? Ať mi nikdo netvrdí, že má takové peníze EU k dispozici. To bude všechno opět na dluh? Jak dlouho se ale můžeme takto mohutně zadlužovat? A kdo nám vlastně bude ty peníze půjčovat?

Přiznám se, že tomu fakt nerozumím. Ale docela mě to děsí. Navíc si tedy nejsem vůbec jistá, že to k něčemu bude. Vždyť Česká republika i Evropská unie emise snižuje už řadu let. Celkové světové emise ale stejně dál rostou a rostou…

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist