Soud nařizuje Royal Dutch Shell snížit uhlíkové emise o 45 procent

Uveřejněno dne 19 července 2021 000 11:48

HAAG, Holandsko (AP) – Holandský soud průlomovým rozhodnutím ve sporu se skupinami klimatických aktivistů nařídil Royal Dutch Shell, aby do roku 2030 snížila své čisté uhlíkové emise v porovnání s úrovní roku 2019 o 45%.

Středečním rozhodnutím okresního soudu v Haagu by mohl být stanoven precedens pro podobné případy proti zamořování na nadnárodní úrovni pro celý svět.

Soud nařídil, že anglo-holandský energetický gigant má povinnost se postarat o redukci emisí a že jeho současné plány na redukci emisí nejsou dost konkrétní.

Shell se proti tomuto rozsudku může odvolat.

Soud v anglicko-jazyčném shrnutí svého rozsudku uvedl, že Shell v současnosti své povinnosti omezovat emise neporušuje, z čehož ho ekologistické skupiny obviňovaly, protože rodičovská společnost zpřísňuje svoji emisní politiku.

Dodal však, že tato politika „není konkrétní, má mnoho svolností a je založena spíše na monitorování sociálního rozvoje než na vlastní odpovědnosti společnosti za dosahování redukce CO2.“

„Soud tudíž nařídil RDS redukci emisí u skupiny Shell, jejich dodavatelů a jejich zákazníků o čistých 45% v porovnání s úrovní roku 2019 do roku 2030 v rámci korporátní politiky skupiny Shell.“

Tuto žalobu roku 2018 podala skupina sedmi ekologistických a humanitárních organizací a asi 1 700 holandských občanů, a ta soud vyzývala, aby Shellu nařídil zkrátit emise v souladu s globálními cíli stanovenými Pařížskou klimatickou dohodou. To odpovídá zkrácení emisí Shell o 45% do roku 2030.

Soud v Holandsku je jen poslední ze série žalob podávaných klimatickými aktivisty požadujícími přidušení emisí po celém světě, je ale považován za první útočící na nadnárodní společnost.

Zdroj

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist