Média opěvují mezinárodní bankéře usilující o nastolení energetického feudalismu diktováním klimatické politiky

Uveřejněno dne 14 září 2021 000 11:38

Klimatická politika se rychle stává testovacím polygonem toho, kolik kontroly si mohou mezinárodní bankéři vynutit při politických rozhodnutích volených vlád bojkotováním nákupů jejich vládních dluhopisů.

Investor s 213 miliardami $ útočí na celou zemi kvůli klimatické změně

By Matthew Burgess17 June 2021, 02:05 GMT+10

  • Robeco chce Austrálii donutit k útlumu uhlí a k obratu na nízkouhlíkovou ekonomiku
  • Manažer tohoto fondu rozpoutal kampaň i proti Brazílii a Indonésii 

Robeco Institutional Asset Management BV začne brzy tlačit na Austrálii, aby utlumila svoji závislost na uhlí a dalších přírodních zdrojích, neboť finanční manažeři pomalu rozbíhají útoky na vlády kvůli klimatické změně.

Austrálie má, co se týče klimatického počínání, „profil o zvláště vysoké rizikovosti,“ řekl Peter van der Werf, vysoký manažer této holandské firmy zabývající se investičním zapojováním i aktivním přebíráním do vlastnictví. Jelikož globální investoři už realizují plány na dekarbonizaci investičních portfolií do poloviny století, takže australští zákonodárci se k tomu musí přidat, řekl v interview.

Likvidace přirozených zdrojů „je velice těžké rozhodnutí, protože jde zjevně o velice důležité zdroje výnosů pro australskou ekonomiku,“ řekl v Rotterdamu sídlící Van der Werf. „A právě při rozhovorech o tomto mohou institucionální investoři do toho vložit perspektivu, jak to vidí, že takový přechod musí probíhat.“

Austrálie se ale Robeco nejspíš nepodvolí. Ministerský předseda Scott Morrison, který proslul tím, jak se v parlamentu oháněl kostkou uhlí, se rozhodně odmítl zavázat k nějakému termínu pro čisté nulové emise, kvůli podpoře politicky citlivých průmyslů jako uhlí a plyn. Země místo toho doufá v technologie jako zachycování a ukládání uhlíku, že ty by mohly pomoci se závazky z Pařížských dohod.

Více se dočtete zde: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-06-16/a-213-billion-investor-targets-whole-nation-over-climate-change

Austrálii zlomit bude o dost obtížnější než Brazílii. Ta má dluh zhruba 70% HDP. Přičemž Austrálie, které právě z vývozu minerálů a uhlí roste obchodní přebytek, si může dovolit vysmívat bojkotu jejích dluhopisů nějakým bankéřem, i když ten bankéř kontroluje 213 miliard $. V těchto nejistých časech soukromé peníze v objemu bilionů dolarů shání bezpečná útočiště, kam se přelít. A těžko hledat útočiště bezpečnější, než Austrálie.

Tak proč se pokoušet o tak zjevné hrátky?

Vždy je tu ještě možnost, že někdo v australské vládě se ohne. Je možné, že bankéři vyšpehovali nějakou finanční slabinu, o které nevím. Není možno brát na lehkou váhu, když se do takových nátlaků pustí banky, i kdyby prohrály. A útok na Austrálii poskytne cenný vhled do toho, kam jsou bankéři ochotni zajít, když chtějí opravdu nějakou zemi dostat pod kontrolu.

Guest essay by Eric Worrall

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist