Bartoš ukázal postoj Pirátů k jádru

Uveřejněno dne 14 září 2021 000 12:21

Rozhovor s předsedou Pirátů ukazuje, že strana nemá v energetice vůbec jasno. Dosud si neudělala ani potřebné analýzy. V případě jejich vítězství ve volbách se tak nad stavbou nových jaderných zdrojů vznáší velký otazník.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš v rozhovoru s Deníkem N („Tady není dno. Když do nás někdo buší, budeme se bránit“) nedal redaktorovi na otázky týkající se jádra žádnou jasnou odpověď. Političtí analytici nechť usoudí, co to znamená pro pozici předsedy Bartoše v jeho straně. Pro budoucnost zásobování Česka elektřinou to je v každém případě špatná zpráva.

Česká republika – jestli chce být energeticky bezpečná a opravdu suverénní – si nemůže dovolit prohlubovat svoji dovozní závislost v energetice. Dovážíme prakticky všechen plyn i ropu. Dovážet ještě elektřinu, bez které se moderní stát ani moderní člověk nedokáže obejít, je přímou cestou k obrovským problémům. A může vést také do područí, jak letos v létě ukázal neurvalý postup Bruselu vůči neutrálnímu Švýcarsku (zde).

Nejvyšší tuzemská autorita přes zásobování elektřinou je státní společnost ČEPS. Její zástupci již dlouhodobě varují před akutně hrozící dovozní závislostí v elektřině. Klíčová jsou dvě data. Od roku 2025 se Česko bez jejího dovozu neobejde (dosud je exportérem). Od roku 2040 nebude ve střední Evropě odkud elektřinu dovážet, a to především v zimě, kdy je její spotřeba nejvyšší (zdezde i zde a zde).

Dostavba jaderné elektrárny Dukovany (dva megawatty výkonu) by se do roku 2040 dala stihnout. Ovšem jen v případě, že politická reprezentace bude v této otázce jednotná a stavbě dá naprostou prioritu. Jestliže však přijdou do vlády Piráti, kýžená vládní jednota v otázce jádra se minimálně odloží. Pokud vůbec nastane. Rozhovor s předsedou Bartošem je toho vcelku jasným důkazem.

On totiž sice říká, že Piráti chtějí rozvíjet jadernou energetiku, ale neví, zda tendr na Dukovany je správná cesta. „Jak máme věřit, že tendr, takhle komplexní věc, která zavazuje Českou republiku na padesát let, je připravený správně?“ ptá se v rozhovoru. Znamená to, že jeho strana by si nejen dělala analýzu a názor na rozvoj jádra teprve po vstupu do vlády (na rozdíl od ostatních stran), ale kromě toho by zpochybnila i celou dosavadní přípravu tendru? Přitom ze slov Ivana Bartoše nevyplývá, že měl nějaké konkrétní indicie o pochybeních.

Jenže za každé prodlení v odstartování stavby můžeme zaplatit nedostatkem elektřiny. Nuceným přerušováním dodávek do firem a domácností. Například v Kalifornii už to dobře znají (zde). Kdo tvrdí, že výrobu zastanou obnovitelné zdroje, tak nemluví pravdu.

Úplně nejlepší představu o tom, jak Piráti přistupují k celé energetice, poskytuje jeho odpověď na otázku, zda je možné, aby Česko bylo energeticky soběstačné a bezpečné bez jaderné energetiky. „Já si myslím, že v tuto chvíli není. Ale podívejme se na to v evropském kontextu. Myslím, že i u energetiky je důležité se dívat, kam jde Evropa jako celek. Mít samozřejmě i svoje režimy samostatnosti, ale není to tak, že je tady nějaký solitér Česká republika, která nefunguje v režimu těch faktických vzájemných závislostí,“ řekl Bartoš.

Evropský kontext je přitom jasný: Po roce 2040 nebude ve střední Evropě odkud elektřinu dovážet. A zároveň nebude možné bezpečně přepravovat velká množství elektřiny napříč kontinentem (zde). Je vůbec možné, že tohle neví člověk, který by chtěl být premiérem?

Zdroj

Reakce
  1. 3 roky ago
  2. 3 roky ago

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist