Globalizace katastrofy

Uveřejněno dne 30 března 2011 000 9:56

japonsko2Začalo to pozdvižením lidu v Egyptě a rozšířilo se to kolem pobřeží Středozemního a Rudého moře do Perského zálivu. Otřesy jsou zaznamenány i v Číně.

Marcus Porcius Cato to měl ještě snadné. Věděl, že má-li Středozemní moře zůstat pro Řím Mare Nostrum, musí být zničeno Kartágo. Dnes události v Lybii a Tunisu řeší ve Washingtonu a v Pekingu, zatímco Evropa se hlavně bojí vlny přistěhovalců.

Japonsko bylo zasaženo zemětřesením, jaké tam nebylo 140 let. Poškodíilo atomovou elektrárnu a do ovzduší unikla radioaktivita. Taky jsem cosi zemětřesného zažil v Jokohamě. Bydlel jsem v hotelu asi tak v šedesátém poschodí a probudilo mě šustění houpajících se obrazů, které se třely o stěnu. Běžel jsem k oknu. Všude klid. Jen mrakodrapy kolem se kývaly a mně se nelíbilo, že se jejich vrcholy kývají nepravidelně a proti sobě s amplitudou aspoň sedmi metrů. S podobnou, i když menší amplitudou se kývá v silném větru i vrchol televizní věže na Žizkově a lidé v restauraci se ani nezvednou od stolu.

Člověk se tedy umí na zemětřesení a řádění živlů připravit. Jen v té Fukušimě při stavbě atomové elektrárny nepočítali s tím, že se stane něco, co se nestalo skoro půldruhého století. Tsunami, kterou zemětřesení rozpoutalo, neletí jen po hladině moří a oceánů. Letí rychlostí šířící se informace a může mít devastující účinky na ekonomiku a politiku. V Německu zkontrolují stav svých atomových elektráren. U nás už jistě mobilizují Jihočeské matky a naši „přátelé“ Temelína v Rakousku. V politice se zazelená. Lidé natlačení do houfu se rádi bojí a média ohníček děsu pořádně rozfoukají. Požár, který nastane, přibrzdí rekovalescenci z krize.

Ať už to dopadne s atomovými elektrárnami jakkoli, půjdou už teď nahoru akcie uhelných dolů, dodavatelů zemního plynu a naftařů. Fotovoltaické elektrárny zase přijdou do módy. Až bude stát barel ropy 300 dolarů, zdraží všechno zboží – především potraviny –, které se dováží z velkých dálek. Na dálnicích ubudou kamiony. Bude se méně létat a lidé budou žít více z místních zdrojů. Na dovolenou budeme jezdit vlakem nebo na kole.

Přemýšlím, zda se to bude líbiít našim vnukům.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist