Elektromobilita je zelený podvod

Uveřejněno dne 29 září 2021 000 9:09
Více než 170 vědců a odborníků z mnoha zemí včetně ČR peticí vyzvalo vedení EU, aby přehodnotilo podporu elektromobility. Místo masové výroby elektroaut, která snížení emisí nepřinese, žádají vědci podporu syntetických paliv. 

Podle vědců je přechod k elektromobilitě experimentem, který navíc vůbec není bezemisní. Ektromobily totiž sice neprodukují emise při jízdě, o jejich výrobě a také o výrobě elektřiny, kterou se nabíjejí, se to ale rozhodně říct nedá. Vědci upozorňují na množství emisí zejména při výrobě baterií, na podíl fosilních paliv při výrobě elektřiny a také na obrovskou emisní i finanční zátěž, kterou bude znamenat výroba veškeré dobíjecí infrastruktury. Masivní rozvoj elektromobilů by navíc znamenal obří spotřebu elektřiny.

Kdyby mělo Německo veškeré své plánované kapacity obnovitelných zdrojů v roce 2030 využít pouze k tomu, aby „elektřina v dopravě nahradila naftu a benzín“, pak by tyto zdroje pokryly jen polovinu současné spotřeby nafty. Na nic jiného, třeba průmysl či bydlení, už by obnovitelná elektřina nezbyla.

Vůbec nejsem odbornice na motory ani pohony. Chci ale řešit jinou věc. Tahle iniciativa vědců není zdaleka první. Už docela hodně dlouho se ozývají velmi kritické hlasy, které upozorňují, že elektromobilita zdaleka není tak zelená, ani růžová, jak se někteří lidé snaží tvrdit. To ale bohužel zejména politikům vůbec nijak nebrání v tom, aby svými rozhodnutími na její podporu vydávali miliardy z veřejných peněz, nebo aby ji protěžovali dokonce tím, že hodlají zakazovat vjezd aut se spalovacími motory do měst, nebo jejich používání vůbec.

Tahle zvláštní diktatura pod zeleným pláštíkem by mě asi štvala, i kdyby měla skutečné opodstatnění. Ale opravdu mě vytáčí, když se všechna ta různá opatření navíc zeleně jen tváří, nebo jsou za zelené označována. To je totiž kromě diktatury a omezování svobod navíc ještě obrovský podvod.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist