Německá jaderná hysterie je politická vyčůranost

Uveřejněno dne 31 března 2011 000 11:48

nemecko2Politici v jistém okamžiku dokáží být velmi rychlými a obratnými. I takové neštěstí, jaké se stalo v Japonsku dokáže nádherně prospět mediálnímu obrazu politiků. Jaderná elektrárna Fukušima se stává vstupenkou k dalším volebním úspěchům, proto je dobré najednou znásilnit cizí neštěstí dokud to jde a veřejnost na to krásně slyší.

Německo pomocí úst své kancléřky zahájí nové tažení plné hysterie a totální hlouposti. Sedm jaderných reaktorů je odstaveno, no samozřejmě že ne jen strohým prohlášením. Před televizními kamerami teatrálně předstoupí vážená paní Merkelová a svým spoluobčanům s notnou dávkou hysterie prohlásí svůj úmysl nechat zavřít sedm provozů, které až doposud fungovaly zcela normálně. Že k tomu nejsou žádné racionálně podložené důvody? To nevadí. Obyvatelstvo ve vytčených oblastech má špatný názor na atomovou energii a tak ve jménu volebních hlasů se udělá cokoli.

Samozřejmě hysterie zahájená největší zemí Evropy a jednou z nějvětších ekonomik Evropy zahájí i zvýšení cen elektřiny. No jak jinak by se také dalo očekávat. Politický krok Merkelové je podporovaný jak politiky, tak také zájmovými energetickými společnostmi. Jak jinak byste skokově chtěli zajistit růst cen elektrické energie o rovných 18 %? Taková politická akce prospěje nakonec všem. Politici jsou spokojeni, distributoři i výrobci elektřiny se tetelí blahem a usmívají se jako sluníčka. Jen jaksi pouze ten zákazník bude více obíraný než se tomu stává obvykle.

Prozatím zákazníci v Německu, Španělsku a Francii se můžou cítit dobře, že za německý hysterický záchvat zaplatí více za elektrickou energii. Tamější bossové a majitelé elektráren a distribučních polečností budou mít díky paní Merkelové o jednu zlatou kliku navíc. O to přeci šlo, nebo ne?

Samozřejmě o tom, že se v Německu hovoří o starých jaderných elektrárnách a jejich nahrazení něčím novým se mlčí. Toto se nyní nehodí do politicko – obchodnického krámu. Rázem i tady v Čechách povstane řada jaderných expertů a začínají vytvářet i facebookové skupiny proti jádru. Atomová energie se stává chvilkovou hračkou, kterou musejí využít i některé části politických stran pro své umělé zviditelnění. Lidé nerozumějící atomové fyzice se rázem stávají experty a chrlí jeden článek za druhým. Z ekologického atomu se rázem stává ten nejhorší šmejd na světě.

Tak mě napadá, čím tedy budeme nakonec svítit a topit? Ekologové uzavřeli uhelné doly, tepelné elektrárny jsou zavírány a tlumeny, vrátíme se tedy pro politický klid na stromy a do přírody? Zhruba 30 % energie prodáváme do okolního světa. Rázem se dozvídáme, že elektřina z Temelína putuje do ciziny a že by se měl zavřít. Jaká to demagogie. A do jakých zemí že ta nebezpečná energie putuje? Je to například pokrytecké Rakousko, které samo o sobě svou jedinou atomovou elektrárnu po dostavění přeměnilo na muzeum. Tato země využívá naši energii a přesto si dovolí cokoli namítat? Ano, ceny elektřiny jsou příliš vysoké. Ale to není chyba Temelína ani Dukovan. To je chyba této vlády a toho, že monopolní ČEZ si může dělat co chce. Proč by také nemohl, že?

Některé levicové spolky se zde pokoušejí o nechutnou zkratku, která označuje viníkem někoho, kdo za nic nemůže. Za vysoké ceny mohou manažeři nadnárodního monopolu jménem ČEZ. Jaderné elektrárny nemohou za vysoké ceny. Mimochodem Temelín vydělá něco přes 20 miliard korun ročně. Chcete snad říci, že toto je málo? Společnost by si neměla klást otázku jestli dostavět Temelín, ale spíše by si měla říct kdo dostaví Temelín. Bude to někdo ze zahraničí? Podlehne vláda nátlaku Američanů, Francouzů, Britů nebo někoho jiného? Je zde totiž velmi vysoké riziko, že dostavení Temelína bude politickým a nikoli odborným úkolem.

Proč Rakousku vadí česká jaderná energetika a ne třeba jaderná problematika ve Francii, která má mimochodem největší počet jaderných elektráren v Evropě a snad i na světě? Ve Francii jsou mnohem starší zařízení a na mnohem horší úrovni než jsou ty české jaderné elektrárny. Francie je jednou ze světových velmocí a tak tolik silné Rakousko si dovolí pouze na lokálního hráče. Má ho přeci za humny. Proč se stejně rakouská strana nestará o italské jaderné elektrárny a další? Opět je tu rakouská vyčůranost tamějších politiků, kteří si na české otázce uvaří svou volební polívčičku.

Odmítání jaderné energie je hloupost a projev zpátečnictví. Bez jaderných elektráren se lidstvo neobejde. Pokud chceme šetřit tuto Zemi tak není jiná cesta jak utáhnout energetické potřeby lidstva. Alternativní zdroje zatím nic nezvládnou. A hlavně nejsou zas tak ekologické. Ekologové nevědí co chtějí. Celé toto jaderné šílenství osobně chápu jako obrovskou neúctu k japonské tragédii a zemřelým lidem, kteř přišli v této přírodní katastrofě o život.

Přírodní katastrofa nemá vést k namaštění kapes a honění politických bodů. Opět vidíme jakými hyenami jsou manažeři energetických gigantů a vysoce postavení politici.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist