Kolik to bude stát? Tuhle otázku zelení nenávidí

Uveřejněno dne 22 října 2021 000 11:49
Když všelijací ekologičtí a hlavně klimatičtí aktivisté vykřikují své požadavky, rádi používají čísla. Až doposud to byla ale jen emisní procenta či stupně celsia. Teď je dobíhá pravda, které se bojí. Kolik to šílenství bude stát?

Jen málo lidí na světě si může užívat ten komfort, že se nemusí zajímat o to, kolik co stojí. Drtivá většina lidí u nás musí na cenu koukat a hledat dobrý poměr cena/výkon. Nesmíme zároveň zapomínat na to, že i u nás, ale hlavně v chudých částech světa jsou dnes už miliardy lidí, které u většiny věcí cena také nezajímá. Ale z úplně jiného důvodu, kromě pár základních věcí si totiž nemůžou dovolit nic dalšího.

V případě boje proti klimatickým změnám ale jako by tahle realita neexistovala. Peníze se dlouho vůbec neřešily. A to z žádného pohledu. Nikdo jako by se vůbec nezajímal, kolik to bude stát, a už vůbec ne, jestli na to máme či kde na to vezmeme. Na úrovni Evropské unie se žongluje se stovkami miliard eur ročně, jako by nebylo zadlužených jižních států, jako by nebylo žádné pandemie a s ní spojených gigantických nákladů a nadcházející ekonomické krize. Co to bude znamenat pro koncové spotřebitele, tedy nás, o tom dlouho nechtěl mluvit vůbec nikdo. Když tato otázka náhodou padla, tak různí aktivisté a zelení lobbisté odpovídali, že na transformaci ještě vyděláme.

To je samozřejmě kolosální nesmysl a hlavně obrovská LEŽ. Bude nás to naopak stát strašně moc, a to nejen peněz, ale i pohodlí, životních zvyků a standardu. A to je samozřejmě důvod, proč všichni mlčeli nebo lhali.

Jenže už je pravda doběhla. Už se o tom mluví. Musí se o tom mluvit, protože zvyšující se cenu elektřiny, plynu, aut a milionu dalších věcí vidí každý. Odborníci teď spočítali, že kdybychom měli snížit emise tak, jak požaduje nový návrh Evropské komise, vyšlo by nás to do roku 2030 na dva BILIONY korun, to je pro lepší představu slovy DVA TISÍCE MILIARD. A to v době, kdy stále bojujeme s pandemií. Spousty lidí zchudly, státní dluh se zvyšuje. Jen pro pochopení sumy 2 BILIONY uvedu, že podobně stál celý vývoj a všechny lety amerických raketoplánů Space Shuttle.

Proč to vlastně celé píšu? Protože jsem jednoznačně přesvědčena o dvou věcech. Tou první je, že lidé mají právo vědět, kolik to bude stát, a podle toho se rozhodovat třeba ve volbách. Tou druhou je, že lež má krátké nohy. A i když chvíli možná mlčení a lži vycházejí, nakonec se pravda projeví. A jaká bude reakce obelhaných lidí? Začnou se bouřit. A vsaďte se, že potom budou odmítat jakákoli opatření na ochranu přírody. A to by bylo špatně. K životnímu prostředí se musíme chovat šetrně. A to i v případě, že nás to stojí něco peněz či pohodlí. Ale musíme to dělat svobodně s plným vědomím, za co a proč platíme.

Pokud se nám to někdo snaží vnutit, ať už násilím, nebo lží, je to v principu špatně. A já na to budu vždy upozorňovat, stejně jako upozorňuju na to, že je špatně, když emise zatím snižuje prakticky pouze Evropská unie, že je špatně, když se někdo snaží nahradit uhlí ruským plynem, že je špatně, když se pořád řeší jen CO2 a skoro mimo pozornost je neustávající záplava plastů apod.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist