GLOSA: Kouř z požárů snižuje produkci fotovoltaiky

Uveřejněno dne 23 října 2021 000 12:18

Americko-australská studie upozorňuje na to, že při instalaci fotovoltaických elektráren je potřeba brát ohled i na četnost či pravděpodobnost rozsáhlých požárů v přírodě.

Výroba elektřiny ze solárních panelů může klesnout o více než 10 procent v případě, že se nad ně dostanou oblaka kouře z velkých požárů. Studie americké společnosti Amperon (zde) je samozřejmě zajímavá především pro energetiky právě v Austrálii, Kalifornii a v dalších zemích a oblastech, kde k požárům lesů či buše dochází často.

Ale obecně vzato jde o fakt, který by měl zajímat specialisty ve všech zemích. Protože pokles výroby o 10 procent není nic zanedbatelného (například zde). Předejít zastínění panelů kouřem z požáru přitom neumíme. Záleží ale samozřejmě na tom, jak velkou kapacitu mají solární parky, které taková oblaka dýmu zastíní. Problém by to byl hlavně tam, kde je opravdu velká kapacita, nebo u takových, které například zásobují nějakou izolovanou komunitní síť.

V České republice rozsáhlé požáry v přírodě naštěstí nebývají. Takže kolísání dodávek ze solárních parků z tohoto důvodu není u nás příliš pravděpodobné. Autoři studie Amperonu však upozorňují, že jejich studie má význam o pro instalace fotovoltaiky v průmyslové nebo obytné oblasti. Což už v České republice význam má.

Zdroj

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

TOPlist